Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön ja Metsähallituksen yhteistiedote
Suomi sai juhlavuosilahjoina yli 8000 hehtaaria uusia suojelualueita

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2018 10.57
Tiedote

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettiin Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja, joka kannusti maanomistajia perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita. Tällaisia uusia suojelualueita perustettiin vuonna 2017 yhteensä 3 064 hehtaaria. Kunnat suojelivat lisäksi yhteensä 1 980 hehtaaria omia maitaan. Myös valtio on nyt valinnut suojelukohteet, joilla se kampanjalupauksen mukaisesti tuplaa yksityisten suojelupäätösten hehtaarimäärän.

Valtaosa valtion uusista suojelualueista on Metsähallituksen kohteita, joita on kaikkiaan 94: yli puolet sijaitsee Etelä-Suomessa, 27 Pohjanmaa-Kainuun alueella ja 15 Lapissa. Kohteista enemmän kuin puolet on kokonaan tai osittain luontojärjestöjen esittämässä suojelurajauksessa.

Valtion kampanjassa suojelemien kohteiden kokonaispinta-ala on 3 358 hehtaaria: Reilut 300 hehtaaria alueista on ollut jo aiemmin luontokohteina metsätaloustoimien ulkopuolella, esimerkiksi soidensuojelun täydennyskohteina. Uusia kohteita on runsaat 3 000 hehtaaria.

–Erityisen mainittavaa on se, että kaksi kolmasosaa kohteista rajoittuu olemassa olevaan suojelualueeseen, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen iloitsee.

Metsähallituksen lisäksi valtion maita suojelevat myös Senaatti-kiinteistöt (43,5 ha) ja Liikennevirasto (41 ha). Yksi suojeluarvoiltaan arvokkaimmista kohteista on Mikkelin Verijärvi, missä Metsähallituksen hallinnoimasta alueesta on suojeltu 43,5 ha ja Senaattikiinteistöjen alueesta noin 41 ha.

–Luonnonkauniin Verijärven niemet ja saaret ovat suojelun arvoiset. Alueelta löytyy runsaasti rakentamatonta rantaviivaa, eikä siellä ole tehty hakkuita moneen kymmeneen vuoteen, Pentti Hyttinen kuvailee.

Kampanjaan sai osallistua myös säätiöille tehtävillä rahalahjoituksilla, joita kertyi yhteensä noin 350 000 €. Lahjoituksilla on jo ostettu uusia alueita suojeluun.

Valtaosa yksityisten maanomistajien lahjoittamista alueista säilyy edelleen yksityisessä omistuksessa, mutta luonnonsuojelulain mukaisina suojelualueina.

Lisätietoja:

Metsähallitus, pääjohtaja Pentti Hyttinen, pentti.hyttinen(at)metsa.fi, p. 0206 39 4201

Ympäristöministeriö, ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen, paivi.gummerus-rautiainen(at)ym.fi, p. 0295 250 240

Maa- ja metsätalousministeriö, metsäneuvos Marja Kokkonen, marja.kokkonen(at)mmm.fi, p. 0295 162 444

Lisätietoja kohteista:

www.metsa.fi/luontolahja

www.luontolahjani.fi

Luonnonvarat Luonto ja ilmasto Maaseutu Metsät
 
Sivun alkuun