Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ahtisaaridagen firas för andra gången

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.11.2012 10.55
Nyhet

För ett år sedan firades Ahtisaaridagen för första gången. Meningen med dagen är att öka kännedomen om hur man förbygger och löser konflikter såväl internationellt som i sin egen vardag. I år är den officiella dagen 8.11.2012 och huvudevenemanget firas i Helsingfors.

Ahtisaaridagen firas i år för andra gången och betonar betydelsen av fredsmedling och medling i vardagen och finländsk fredsmedlingskompetens.

Ahtisaaridagens program riktar sig till skolor, till den stora publiken och till experter. På programmet står bl.a. belönande av medlare i skolan, ett publikevenemang ordnat av Helsingfors universitet samt ett expertseminarium.

President Ahtisaari besöker under Ahtisaaridagen två skolor i Helsingfors och deltar i ett evenemang ordnar av Helsingfors utbildningsverk.

Medling övas i skolorna – det behövs även på arbetsplatserna

De viktigaste sätten att lösa konflikter är förebyggande åtgärder och tidigt ingripande. Utbildning och fostran spelar en stor roll i fråga om att sprida kunskap. Om medling lärs ut redan i skolorna så kan det utvecklas till att bli en medborgarkompetens.

Ett av målen för Ahtisaaridagen är att öka informationen och kunskapen i fråga om att medla i konflikter såväl i skolor som i den egna vardagen, men också internationellt.

Kamratmedling (på finska vertaissovittelo – Verso) har varit i bruk i finska skolor i elva år. I år har man introducerat kamratmedling även i daghemmen och man har börjat utbilda kamratmedlingsledare. Idén är att lösa konflikter genom diskussion. Då parterna i en konflikt möts finns en opartisk medlare på plats, som till exempel en annan elev.

Dessa kunskaper behövs även på arbetsplatsen. Finlands forum för medling ordnar ett seminarium i Helsingfors om medling på arbetsplatsen.

Ett fredligt samhälle

Vid publikevenemanget som ordnas av Helsingfors universitet diskuteras ett fredligt samhälle. Presidenten och ordföranden för CMI Martti Ahtisaari, människorättsjuristen Jarna Petman vid Helsingfors universitet samt författaren och dokumentärregissören Elina Hirvonen delar med sig av sina erfarenheter och tankar. Det gå att följa med evenemangen i realtid på webben.

CMI och Utrikespolitiska institutet ordnar 9.11. som en del av Ahtisaaridagen ett expertseminarium som samlar internationella experter inom fredsmedling och konfliktlösning.
Internationella experter diskuterar hur det instabila ekonomiska läget påverkar fredsmedlingen. I panelen deltar president Martti Ahtisaari, grundaren av Open Society Institute George Soros, BBC:s korrespondent Lyse Doucet och general Robert Mood som har svarat för FN:S övervakningsoperationer.

Utvecklingsminister Heidi Hautala och utrikesminister Erkki Tuomioja framför sina kommentarer. Synpunkter från företagslivet och medborgarsamhället framförs av VD:n Anne Berner och olympiska medaljören Silja Lehtinen.

Ahtisaaridagens webbplats 

 



 
Sivun alkuun