Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU:n nuorisoraportti – työllisyys ja sosiaalinen osallisuus etusijalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö 13.9.2012 15.14
Uutinen

Maanantaina julkaistussa EU:n nuorisoraportissa kehotetaan ottamaan Euroopan nuorisopoliittisiksi ykköstavoitteiksi nuorten työllisyys, sosiaalinen osallisuus, terveys ja hyvinvointi. Komissio laatii nuorisoraportin joka kolmas vuosi. Raportissa korostetaan, että EU:n ja jäsenvaltioiden on tuettava entistä tarmokkaammin nuoria, sillä talouskriisi on koetellut heitä erityisen ankarasti.

Raportin mukaan 15–24-vuotiaiden ikäryhmän työttömyys on lisääntynyt EU:ssa 50 prosentilla kriisin alusta: helmikuussa 2008 nuorisotyöttömyys oli keskimäärin 15 prosenttia ja tämän vuoden heinäkuussa 22,5 prosenttia. Eurostatin uusimmista tilastoista ilmenee, että suurimmat työttömyysluvut on mitattu Kreikassa (53,8 prosenttia) ja Espanjassa (52,9 prosenttia). Koko EU:ta kuvaavien lukujen mukaan yli 30 prosenttia nuorista työttömistä on ollut työttömänä yli vuoden ajan.

Tiettyjä toivonkipinöitä on kuitenkin jo näkyvissä. Raportissa todetaan, että lähes kaikissa jäsenvaltioissa toteutetaan EU:n nuorisostrategiaa, jonka tavoitteena on luoda nuorille enemmän ja parempia mahdollisuuksia sekä edistää aktiivista kansalaisuutta, sosiaalista osallisuutta ja solidaarisuutta.

EU:n nuorisoraportti (pdf) esitellään neuvostolle, ja raportti on määrä hyväksyä neuvoston ja komission yhteisenä asiakirjana marraskuussa.

Sivun alkuun