Hyppää sisältöön

Kulttuuripoliittinen selonteko inspiroi kansanedustajien keskustelua luovuudesta ja sen merkityksestä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2024 9.01
Uutinen

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala kutsui eduskuntaryhmien edustajat pyöreän pöydän keskusteluun valmisteilla olevasta kulttuuripoliittisesta selonteosta. Selonteon valmistelu tarjoaa tilaisuuden käydä ajankohtaista keskustelua kulttuuripolitiikasta. Parlamentaarisessa keskustelussa luotiin yhteistä visiota kulttuurin tulevaisuuden ratkaisuiksi ja ideoitiin alan kehittämisen mahdollisuuksia.

Keskusteluissa pohdittiin, millaisia toimia tarvitsemme varmistaaksemme kulttuurielämän monipuolisuuden ja saavutettavuuden mahdollisimman monelle tulevaisuudessa. Osallistujat hahmottelivat inspiroivia näkymiä siitä, mitä nykyisessä toimintaympäristössä tulisi kehittää, ja mikä puolestaan on säilytettävä arvokkaana kulttuuriperintönä tuleville sukupolville.

Keskusteluun osallistuivat kansanedustajat Inka Hopsu (Vihr.), Teemu Keskisarja (PS), Minja Koskela (Vas.), Antti Kurvinen (Kesk.), Nazima Rasmyar (SDP), Oskari Valtola (Kok.) ja opetusministeri Henrikssonin erityisavustaja Lisa Palm (RKP).

"Monipuolinen kulttuurielämä on sivistysvaltion ja demokratian tunnusmerkki. Kulttuuri auttaa meitä ymmärtämään, keitä olemme, miten liitymme maailmankaikkeuteen, ja miten voimme elää hyvää elämää. Selontekoa valmistellaan pitkälle aikavälille, jotta sillä olisi merkitystä hallituskausien yli ja se vahvistaisi yhteiskuntaamme sekä sen resilienssiä," ministeri Sari Multala totesi keskustelijoille.

Kaikkia aiheesta kiinnostuneita kannustetaan kertomaan näkemyksensä jatkuvasti avoinna olevan verkkolomakkeen kautta, josta onkin saatu jo satoja vastauksia ja ehdotuksia. 
"Kulttuurialalle selonteko on tärkeä mahdollisuus visioida parempaa tulevaisuutta," ministeri Multala muistutti korostaen osallistamisen merkitystä valmisteluprosessissa.

Selontekoa käsitellään myös Vantaalla 6.6.2024 tiedekeskus Heurekassa järjestettävässä seminaarissa. Syksyn alussa selonteko lähtee lausuntokierrokselle, ja hallitus pyrkii antamaan sen eduskunnalle loppusyksystä.

Taustaa

Kulttuuripoliittinen selonteko on pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti toteutettava kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, Suomen kulttuuristrategia 2040-luvulle saakka. Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan asettama asiantuntijatyöryhmä on valmistellut selontekoa laajapohjaisesti kulttuurikenttää kuullen ja suurta yleisöä osallistaen.

Ministeri Multala päätti marraskuussa 2023 työryhmän perustamisesta kulttuuripoliittisen selonteon valmistelemiseksi. Työryhmä asetettiin toimikaudeksi 9.11.2023–30.6.2024.

Selonteon verkkosivut.

Kulttuuripoliittisen selonteon viimeistelyseminaari 6.6.2024

Lisätietoja: erityisavustaja Santeri Lohi, p. 0295 330 353