Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Liikuntapaikkojen rakentamiseen ja avustamiseen 28 miljoonaa euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2022 12.05
Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on myöntänyt liikuntapaikkojen rakentamiseen ja avustamiseen 28 292 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä päätettäviin, kustannusarvioltaan yli 700 000 euron hankkeisiin, myönnettiin yhteensä tästä 18 655 000 euroa. Avustusta sai kaikkiaan 23 hanketta. Aluehallintovirastoille osoitettiin 9 637 000 euroa edelleen myönnettäväksi aluehallintovirastoissa päätettäviin pienempiin liikuntapaikkahankkeisiin.

– Näillä nyt myönnetyillä liikuntapaikkarakentamisen avustuksilla edistetään kansalaisten hyvinvointia, ministeri Petri Honkonen toteaa.

– Tavoitteena on erityisesti avustaa laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamista ja peruskorjaamista sekä niihin liittyvää varustamista. Näillä toimilla voidaan tehokkaasti vaikuttaa suomalaisten liikkumistottumuksiin ja tällä tavoin kannustaa myös oman terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvat löytämään liikunnan ilon, ministeri Honkonen jatkaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät avustukset kohdennettiin ensisijaisesti perusliikuntapaikkoihin, lähinnä liikuntasaleihin ja uimahalleihin. Suurimmat yksittäiset avustukset kohdistettiin uimahalleille ja liikuntahallin ja uimahallin sisältämään yhteishankkeeseen. Esimerkkinä voi mainita Uudenkaupungin uimahallin ja liikuntahallin yhteishanke, johon tulee sijoittumaan osana laajaa sivistys- ja hyvinvointikeskusta avustusta saavien liikuntatilojen lisäksi monenlaisia koulutus- ja varhaiskasvatustiloja, omatoimikirjasto sekä kulttuuri- ja nuorisotiloja.

Uudenlaista konseptointia edustaa Joensuun Sirkkalan liikuntakeskus, jonka liikuntatilat sijoittuvat Sirkkalan koulun viereiseen teollisuushalliin ja sen ympäristöön. Vanhasta konepajasta ja sen katetusta ulkoalueesta ja kattamattomasta piha-alueesta toteutetaan etenkin nuoria, koululaisia ja perheitä palveleva monipuolinen harrastamisen keskus. Olosuhteet ja palvelut on pyritty kohdentamaan sekä koululiikunnan näkökulmasta että urheiluseurojen ulkopuolella liikkuvien kannalta.

Ministeri Honkonen toivoo, että aluehallintovirastojen myöntämät avustukset kohdennettaisiin erityisesti sellaisiin hankkeisiin, joilla kannustetaan nuoria ja lapsia liikkumaan. Ministeri pitää tärkeänä myös, että kunnat pohtivat, kuinka ne parhaiten palvelevat yhdenvertaisesti erilaisia liikkujia.

– Liikunnalla on valtava merkitys erityisesti vanhusväestön kuntotason ylläpitämisessä. Tällä asialla on suuri kunta- ja aluepoliittinen merkitys, ministeri Petri Honkonen toteaa.

– On hyvä muistaa, että lähiliikuntaan ja matalan kynnyksen liikuntaan osoitetut avustukset palvelevat kaikkien suomalaisten mahdollisuutta liikkua, ikään tai sukupuoleen katsomatta, ministeri Petri Honkonen painottaa.

Myönnetyt avustukset OKM:n verkkosivuilla

Lisätietoja: rakennusneuvos Mikko Helasvuo, p. 0295 330 422

 
Sivun alkuun