Hyppää sisältöön

Lukiolaisten tukea ja osaamisen osoittamisen mahdollisuuksia laajennetaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 13.58
Tiedote

Oppimisen tukea, erityisopetusta ja rahoitusperusteita uudistetaan lukiokoulutuksessa. Samalla myös ylioppilastutkinnon suorittamismahdollisuudet monipuolistuvat, kun tutkinto tulee mahdolliseksi suorittaa englannin kielellä ja tutkintoon lisätään taito- ja taideaineiden koe. Muutokset ovat osa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman toimeenpanoa. Valtioneuvosto antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 10. lokakuuta.

Lukiolaisen oikeutta oppimisen tukeen vahvistetaan säätämällä opiskelijan oikeudesta tukiopetukseen, jota hän tarvitsee lukion oppimäärän suorittamiseksi. Lisäksi opiskelijalla olisi oikeus erityisopetukseen, jos hän todennettujen oppimisvaikeuksien tai muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi tarvitsisi erityisopetusta oppimäärän osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. Todennetuilla oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan perusopetuksen tai toisen asteen koulutuksen aikana tunnistettuja opiskelijan oppimista vaikeuttavia tekijöitä, jotka voivat johtua oppimisvaikeudesta, neuropsykiatrisista vaikeuksista tai muusta oppimista haittaavasta vammasta tai sairaudesta. Erityisopetuksen antamisesta päättää koulutuksen järjestäjä ja opiskelijalla tai hänen huoltajallaan on oikeus hakea päätöksen muutosta. Oppimisen tukea, tukiopetusta ja erityisopetusta koskevat muutokset tulevat voimaan 1.8.2025 alkaen.

Oppimisen tuen vahvistamiseksi valtion vuoden 2025 talousarvioon sisältyy 10 miljoonan euron määrärahan korotus.

- Tukiopetus on tarkoitettu matalan kynnyksen tueksi opiskelijoille, jotka tarvitsevat tukea opintojensa etenemiseen. Erityisopetuksen uudelleen määrittely avaa lukiokoulutusta nuorille, jotka ovat oppimisvaikeuksien vuoksi aiemmin voineet jäädä sen ulkopuolelle, sanoo opetusministeri Anders Adlercreutz.

Taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeen kokelas voi suorittaa kuvataiteessa, liikunnassa ja musiikissa. Kokeeseen tulee sisältymään valmistava näyttö, jossa kokelas osoittaa oppiaineelle luonteenomaista osaamista. Ylioppilastutkintolautakunta vastaa kokeen ja valmistavan näytön sisällöllisestä kehittämisestä. Ensimmäiset taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeet voidaan järjestää vuonna 2029.

- Taito- ja taideaineiden ylioppilaskoe monipuolistaa opiskelijan mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan ylioppilastutkinnossa. Tämä on odotettu muutos, sanoo opetusministeri Anders Adlercreutz. 

Englanninkielinen ylioppilastutkinto toteutetaan kolmantena kieliversiona kansallisesta tutkinnosta. Tutkinto on tarkoitettu opiskelijoille, joiden kielitaito ei riitä lukiokoulutuksen ja ylioppilastutkinnon suorittamiseen suomeksi tai ruotsiksi. Vieraskielisiltä kokelailta edellytetään pakollisena äidinkielen ja kirjallisuuden kokeena suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeena. Koska ylioppilastutkinto suoritetaan lukion opetuskielellä, voivat koulutuksen järjestäjät vuonna 2025 hakea järjestämisluvan muutoksia koulutuksen aloittamiseksi elokuussa 2026. Ensimmäiset englanninkieliset ylioppilaskokeet voidaan järjestää syksyllä 2028.

Lukiokoulutuksen yksikköhinnan määräytymistä ehdotetaan muutettavaksi siten, että yksikköhinnan määräytymiseen vaikuttaisivat alle 200 opiskelijan määrän lisäksi koulutuksen järjestäjän syrjäisyys ja se, onko koulutuksen järjestäjän kansalliskieliin kuuluva opetuskieli vähemmistökieli siinä kunnassa, jossa opetusta pääosin järjestetään. Yksikköhinnan korotusta saisivat jatkossakin alle 200 opiskelijan koulutuksen järjestäjät, mutta korotuksen suuruus olisi nykyistä pienempi, jos koulutuksen järjestäjä ei sijaitse harvaan asutulla alueella tai sen opetuskieli ei ole paikallinen vähemmistökieli. Uudet rahoitusperusteet tulevat voimaan portaittain vuodesta 2026 alkaen siten, että niitä sovelletaan ensimmäistä kertaa täysimääräisesti vuonna 2028.

Lisätietoja: ylijohtaja Petri Lempinen, puh. 02953 30180