Hyppää sisältöön

Ministeri Bergqvistin keskustelutilaisuus monikielisten nuorten yhdenvertaisuudesta ja osallisuudesta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2025 16.27
Uutinen
Crazians-podcastin toimittajat Jenny Vu ja Mira Lokuge peräänkuuluttivat monimuotoisuuden lisäämistä mediassa. Kuva: Katarina Koch.

Ministeri Sandra Bergqvist järjesti 21. tammikuuta keskustelutilaisuuden median ja viestinnän roolista monikielisten nuorten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. Tilaisuus oli osa hallituksen yhdenvertaisuusohjelmaa, joka tähtää tasa-arvon ja syrjinnän ehkäisemiseen kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

Keskustelu jatkoi viime kesäkuussa järjestetyn pyöreän pöydän perinnettä, jossa keskityttiin erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvointiin ja osallisuuteen. Tällä kertaa agendalle nostettiin median rooli ja sen mahdollisuudet tukea monikielisten nuorten näkyvyyttä, vaikuttamismahdollisuuksia ja tasavertaisuutta. Keskusteluun osallistui tutkijoita, median edustajia, nuoria ja järjestöjen edustajia.

Neljä lupausta tulevaisuuden toimille

Tilaisuudessa ministeri Bergqvist esitteli neljä lupausta, joita hän aikoo edistää yhdessä virkamiesten kanssa. Hän toivoo myös muiden keskusteluun osallistuneiden sitoutuvan näihin toimiin:

  1. Viestimme monikanavaisesti ja moniäänisesti eli olemme siellä missä nuoret ovat heidän moninaisissa rooleissaan; 
  2. Kiinnitämme huomiota kieleen ja käsitteisiin – olemme helposti ymmärrettäviä;
  3. Osallistamme monikielisiä nuoria aidosti toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan;
  4. Pidämme työyhteisömme koulutettuna monikulttuurisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä aiheista – käymme avointa keskustelua.

Ministeri Bergqvist painotti, että nämä neljä lupausta ovat askel kohti konkreettisempia tuloksia ja pitkäjänteistä työtä monikielisten nuorten hyväksi. Näiden toimien toteuttaminen vaatii sitoutumista ja yhteistyötä, mutta ne voivat merkittävästi vahvistaa yhdenvertaisuutta ja nuorten osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

- Kaikkia nuoria on kohdeltava tasavertaisesti, ja heidän on tunnettava olonsa turvalliseksi arjessaan. Meidän aikuisten vastuulla on rakentaa tällainen yhteiskunta ja korjata olemassa olevat epäkohdat. Se, miten puhumme toisistamme, on keskeinen tekijä hyvän yhteiskunnallisen ilmapiirin luomisessa", ministeri Bergqvist sanoo. 

Paneeli- ja yleisökeskustelua pohjustivat Tampereen yliopiston mediatutkimuksen professori Kaarina Nikusen sekä Crazians-podcastin toimittajat Jenny Vu ja Mira Lokuge alustuksillaan median merkityksestä monikielisten nuorten kasvu- ja elinoloihin.

Median rooli polarisoituneessa ympäristössä

Professori Kaarina Nikunen Tampereen yliopistosta korosti, kuinka sosiaalisen median algoritmit vahvistavat polarisaatiota ja lisäävät turvattomuutta, mikä voi vetää nuoria pois yhteiskunnallisesta keskustelusta. Keskustelussa korostettiin moderoinnin tärkeyttä ja turvallisten viestintäympäristöjen luomista monikielisille nuorille.

Crazians-podcastin tekijät Jenny Vu ja Mira Lokuge nostivat esiin aasialaistaustaisten kokemuksia ja peräänkuuluttivat monimuotoisuuden lisäämistä mediassa. He painottivat, että POC-nuoret tulisi esittää monipuolisissa rooleissa ja että monimuotoista rekrytointia on edistettävä. "Haluamme näkyä ja kuulua ilman, että joudumme jatkuvasti todistamaan kuulumistamme suomalaiseen yhteiskuntaan," he sanoivat.

Paneelikeskustelussa olivat mukana tuottaja Vilma Rimpelä (Rare Media), vastaava tuottaja Marko Krapu (Yleisradio), varapuheenjohtaja Niko Tamminen (Suomen Partiolaiset ry) ja ohjelmajohtaja Hannu Rusama (Vantaan kaupunki). Keskustelussa korostettiin moninaisuuden huomioimisen tärkeyttä kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Rakenteita on tarkasteltava kriittisesti, ja monikielisille nuorille on luotava tilaa toimia ja tuottaa sisältöä omalla tavallaan. Tarvitaan lisää yhteistyöalustoja, joissa nuoret ovat keskiössä – niin mediatoimijoiden ja järjestöjen kuin kaupunkien ja medioiden välillä.

Yleisökeskustelussa painotettiin kohtaamisten, verkostoitumisen ja yhdenvertaisuusteemoihin keskittyvien tapaamisten merkitystä, joissa monikieliset nuoret ovat vahvasti mukana.

Konkreettisia toimia yhdenvertaisuuden puolesta

Hallitus antoi 31. elokuuta 2023 tiedonannon toimista, joilla se määrätietoisesti ja laaja-alaisesti edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä yhteiskunnassa. Ministeri Bergqvistin pyöreän keskustelu järjestettiin osana hallituksen yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanoa. 

Lisätietoja: erityisavustaja Rosanna Blomster, p. 0295 330 337