Hoppa till innehåll

Minister Bergqvists diskussionsmöte om likabehandling och delaktighet för flerspråkiga ungdomar

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2025 16.27
Nyhet
Redaktörerna bakom Crazians-podcasten, Jenny Vu och Mira Lokuge, efterlyste mer mångfald i medierna. Bild: Katarina Koch.

Den 21 januari ordnade minister Sandra Bergqvist ett diskussionsmöte om mediernas och kommunikationens roll i främjandet av delaktighet och likabehandling för unga som talar flera språk. Mötet var ett led i genomförandet av regeringens likabehandlingsprogram, som syftar till att främja likabehandling och förebygga diskriminering inom alla samhällssektorer.

De diskussioner som fördes under mötet var en fortsättning på det rundabordssamtal som ordnades i juni i fjol och som särskilt fokuserade på välbefinnandet och delaktigheten hos unga med invandrarbakgrund. På agendan stod denna gång mediernas roll och deras möjligheter att stödja synligheten, jämlikheten och möjligheterna till påverkan för unga som talar flera språk. I diskussionen deltog forskare, ungdomar och representanter för olika medier och organisationer.

Fyra löften om framtida åtgärder

Vid mötet presenterade minister Bergqvist fyra löften att främja tillsammans med ministeriets tjänstemän. Ministern hoppas att även de andra som deltog i mötet förbinder sig till dessa åtgärder:

  1. Vi kommunicerar mångstämmigt via flera kanaler, det vill säga vi är närvarande i de kanaler där ungdomarna befinner sig i sina olika roller.
  2. Vi fäster uppmärksamhet vid språk och begrepp – vi är lätta att förstå.
  3. Vi engagerar flerspråkiga ungdomar på ett genuint sätt i planeringen, genomförandet och uppföljningen av verksamheten.
  4. Vi ser till att vår arbetsgemenskap är utbildad i frågor som gäller kulturell mångfald, tolerans och likabehandling – vi för en öppen diskussion.

Minister Bergqvist betonade att dessa fyra löften är ett steg mot mer konkreta resultat och ett långsiktigt arbete för flerspråkiga ungas bästa. Genomförandet av dessa åtgärder kräver engagemang och samarbete. Samtidigt kan de avsevärt bidra till att stärka likabehandlingen och de ungas delaktighet i det finländska samhället.

- Alla unga har rätt att behandlas lika och känna sig trygga i sin vardag. Det är upp till oss vuxna att skapa ett sådant samhälle och rätta till de missförhållanden som finns. Hur vi talar om varandra är viktig del av hur vi verkar för ett gott samhällsklimat", säger minister Bergqvist. 

Under mötet ordnades en panel och en allmän diskussion. Dessa inleddes med anföranden av Kaarina Nikunen, professor i medieforskning vid Tammerfors universitet, samt journalisterna Jenny Vu och Mira Lokuge, programledare för podden Crazians, om mediernas betydelse för flerspråkiga ungas uppväxt- och levnadsvillkor.

Mediernas roll i en polariserad miljö

Professor Kaarina Nikunen från Tammerfors universitet betonade hur algoritmerna i sociala medier stärker polariseringen och ökar otryggheten, vilket kan få unga att dra sig bort från samhällsdebatten. I diskussionen betonades vikten av moderering och skapandet av trygga kommunikationsmiljöer för flerspråkiga ungdomar.

Jenny Vu och Mira Lokuge, som skapat podden Crazians, lyfte fram erfarenheter hos personer med asiatisk bakgrund och efterlyste mer mångfald i medierna. De betonade behovet av att presentera POC-ungdomar (People of Colour) i mångsidiga roller och främja mångfald vid rekrytering. ”Vi vill synas och höras utan att hela tiden måsta visa att vi tillhör det finländska samhället”, sade de.

I paneldiskussionen deltog producent Vilma Rimpelä (Rare Media), ansvarig producent Marko Krapu (Rundradion), vice ordförande Niko Tamminen (Finlands Scouter rf) och programdirektör Hannu Rusama (Vanda stad). I diskussionen betonades vikten av att beakta mångfalden inom alla sektorer i samhället. Det gäller att kritiskt granska strukturerna och ge flerspråkiga ungdomar plats och utrymme att producera innehåll på sitt eget sätt. Det behövs fler samarbetsplattformar där unga människor står i centrum – såväl mellan medieaktörer och organisationer som mellan städer och medier.

I den allmänna diskussionen betonades vikten av att möta varandra, nätverka och komma samman för att diskutera likabehandling i situationer där flerspråkiga ungdomar är starkt involverade.

Konkreta åtgärder för likabehandling

Regeringen lämnade den 31 augusti ett meddelande om sina åtgärder för att målmedvetet och på bred front främja likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i samhället. Minister Bergqvist rundabordssamtal ordnades som ett led i genomförandet av regeringens meddelande om likabehandling. 

Mer information: Rosanna Blomster, specialmedarbetare, tfn 0295 330 337