Hyppää sisältöön

Opetusministeri selvittää toisen asteen kustannukset: "Kenenkään koulupolku ei saa katketa"

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2017 12.08
Tiedote

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on huolissaan toisen asteen opiskelun kasvavista kustannuksista. Ministeri on antanut Opetushallitukselta toimeksi laatia selvityksen lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista opiskelijoille ja heidän perheilleen.

- Suomalaisen koulutusjärjestelmän kulmakivi on mahdollisuuksien tasa-arvo: jokaisella on oltava perhetaustasta riippumatta mahdollisuus koulutukseen. Kustannukset eivät saa olla yhdellekään nuorelle este opiskelulle, kenenkään koulupolku ei saa katketa, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Selvityksessä on otettava huomioon mm. lukion ja ammatillisen koulutuksen oppimateriaalien, työvälineiden ja kansallisten kokeiden opiskelijoille aiheuttamat kustannukset. Selvityksessä tulee myös tarkastella, miten nämä kustannukset ovat muuttuneet ja arvioida, miten ne tulevat vastaisuudessa kehittymään esimerkiksi digitaalisten materiaalien käyttöönoton myötä.

Selvitystyössä arvioidaan sellaisten opiskelijoiden määrä, joille toisen asteen koulutuksesta aiheutuvat kustannukset ovat muodostuneet tai voivat muodostua kouluttautumisen esteiksi. Lisäksi käydään läpi tukijärjestelmät, joiden kautta opiskelijan on tällä hetkellä mahdollista saada tukea, jos koulutuksesta aiheutuvat kustannukset ovat vaarassa muodostua kouluttautumisen esteeksi.

- Selvityksen pohjalta voidaan arvioida tarve uusille kohdennetuille toimille, joilla estetään koulutuksen keskeyttäminen koulutuksen kustannusten takia. Yhdeltäkään nuorelta ei saa jäädä ammatillinen koulutus tai lukio suorittamatta oman tai perheen varattomuuden takia, ministeri painottaa.

Selvityksen määräaika on 15.1.2018.

Lisätietoja:

- pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, OPH, p. 0295 331 600
- erityisavustaja Daniel Sazonov, OKM, p. 045 1296812

Ammatillinen koulutus Koulutus Sanni Grahn-Laasonen