Hyppää sisältöön

Opintotukeen ehdotetaan muutoksia – OKM pyytää lausuntoja

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.8.2024 15.00
Uutinen

OKM pyytää lausuntoja hallituksen esityksen luonnoksesta, jossa ehdotetaan, että muut kuin lasta huoltavat palautetaan opintotuen asumislisän piiriin.

Esitys perustuu pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että opiskelijoiden yleisen asumistuen rinnalle selvitetään ja kehitetään yhteisasumista suosiva ja taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto.

Hallitus päätti vuosia 2025-2028 koskevan julkisen talouden suunnitelman ja siihen liittyvien valtion menosopeutustarpeiden yhteydessä, että opiskelijat palautetaan yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin 1.8.2025.

- Yksi merkittävimmistä muutoksista on, että asumislisä olisi yksilöllinen, ja sen suuruuteen vaikuttaisivat vain tuen saajan omat tulot. Muutoksesta hyötyisivät opiskelijat, jotka asuvat yhdessä puolisonsa kanssa, sekä jaetussa asunnossa asuvat opiskelijat, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist toteaa. 

Asumislisän määrä olisi 80 prosenttia kuukausivuokrasta, käyttövastikkeesta tai niihin rinnastettavista vuokrasopimuksen tai asumisoikeussopimuksen mukaisista kiinteän suuruisista kuukausittaisista asumismenoista. Asumislisän laskennassa otettaisiin huomioon alueellisia asumiskustannusten eroja, mutta huomioonotettava enimmäisasumismeno olisi yleisen asumistuen normeja alemmalla tasolla

Ahvenanmaalla ja ulkomailla opiskelevan asumislisän sekä kansanopistojen asuntoloissa sekä vanhemmalta vuokratussa asunnossa asuvien kaavamaisia asumislisän määriä tulisi tarkistaa toteutuneen kustannuskehityksen mukaan.  

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2025. 

Lausuntoja HE-luonnoksesta voi antaa Lausuntopalvelu.fi -sivustolla julkaistuun lausuntopyyntöön 11.9. saakka.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen, p. 0295 330 110