Hoppa till innehåll

Det föreslås ändringar i studiestödet – Undervisnings- och kulturministeriet begär utlåtanden

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.8.2024 15.00
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet ber om utlåtanden om ett utkast till regeringsproposition där det föreslås att andra studerande än de som är vårdnadshavare för ett barn åter ska börja omfattas av studiestödets bostadstillägg.

Propositionen grundar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. I regeringsprogrammet konstateras att det för studerande ska framtas en modell som alternativ till det allmänna bostadsbidraget och att modellen ska uppmuntra till samboende och vara ekonomiskt attraktiv.

I samband med planen för de offentliga finanserna 2025–2028 och de därmed sammanhängande behoven av att anpassa statens utgifter fattade regeringen beslut om att studerande från och med den 1 augusti 2025 åter ska börja omfattas av bostadstillägget till studiestöd och därmed inte längre få allmänt bostadsbidrag.

- En av de största ändringarna är att det bostadstillägg som föreslås är ett individuellt stöd, vars storlek endast påverkas av stödmottagarens egna inkomster. Ändringen gynnar studerande som bor tillsammans med sin make och studerande som bor i en delad bostad, säger idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist

Bostadstillägget är enligt förslaget högst 80 procent av månadshyran, bruksvederlaget eller med dessa jämförbara månatliga boendeutgifter till ett fast belopp enligt hyresavtalet eller bostadsrättsavtalet. Vid beräkningen av bostadstillägget beaktas regionala skillnader i boendekostnaderna, men de maximala boendeutgifter som ska beaktas ligger på en lägre nivå än normerna för allmänt bostadsbidrag.

Bostadstilläggens belopp för dem som studerar på Åland och utomlands och de schablonmässiga bostadstilläggsbeloppen för dem som bor på folkhögskolornas elevhem och i en bostad som hyrts av en förälder granskas enligt utfallet för kostnadsutvecklingen.  

Den föreslagna lagen avses träda i kraft den 1 augusti 2025. 

Remisstiden för utkastet till regeringsproposition pågår fram till den 11 september i tjänsten Utlåtande.fi.

Mer information: Virpi Hiltunen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 330 110