Hyppää sisältöön

Osallistu peruskoulun kehittämiseen verkkoaivoriihessä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2024 13.04
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön Peruskoulun tulevaisuustyö –hanke on avannut kaikille avoimen verkkoaivoriihen peruskoulun kehittämiseksi. Kyselyn toteuttaa Fountain Park ja se on avoinna 30.9. asti.

Verkkoaivoriihessä kerätään ideoita mm. siitä, millaisia valmiuksia koulutuksen tulisi tarjota tulevaisuuden muuttuvassa yhteiskunnassa. Kyselyyn voi vastata kuka tahansa.

Peruskoulun tulevaisuustyö on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaa. 

- Opetus- ja kulttuuriministeriö luo peruskoulun tulevaisuustyössä yhteisen vision koulullemme. Tähän työhön tarvitaan teitä kaikkia - niin nuoria kuin aikuisia. Ajatukset koulumme vahvuuksista ja muutostarpeista, ja näkemykset positiivisesta tulevaisuudesta ovat tärkeitä, sanoo opetusministeri Anders Adlercreutz.

Peruskoulun tulevaisuustyön taustalla ovat työn ja talouden murrokset, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden kysymykset sekä tekoälyyn perustuva teknologinen kehitys, joka haastaa perinteiset osaamisen ja koulutuksen järjestämisen tavat. Ilman uudistumista on riski, että peruskoulu ei pysty vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Tällöin yhteiskunnallinen kehitys hidastuu ja sosiaalinen eriarvoisuus voi kasvaa. 

Tulevaisuustyön taustalla on myös huoli 2000-luvun ajan heikentyneistä oppimistuloksista, sekä tulosten erojen kasvusta oppilaiden ja koulujen välillä.

Tulevaisuustyön tueksi on perustettu parlamentaarinen seurantaryhmä, jonka puheenjohtajana toimii opetusministeri. Kansainvälisenä yhteistyötahona on OECD. 

Hankkeen tulokset ja edotukset koostava visioraportti valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lisätietoja: 
Venla Bernelius, erityisasiantuntija (OKM), puh. 02953 30339
Tommi Karjalainen, opetusneuvos (OKM), puh. 02953 30140

Koulutus Osaava Suomi Yleissivistävä koulutus