Hoppa till innehåll

Delta i webbenkät för att utveckla grundskolan

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 9.9.2024 13.04
Nyhet

I samband med projektet för framtidsarbetet inom grundskolan har undervisnings- och kulturministeriet öppnat en webbenkät för att utveckla grundskolan. Enkäten, som är öppen för alla, genomförs av Fountain Park och den kan besvaras fram till den 30 september.

I webbenkäten samlas idéer om bland annat hurdana färdigheter utbildningen borde erbjuda i framtidens föränderliga samhälle. Vem som helst kan besvara enkäten.

Framtidsarbetet inom grundskolan ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.

- Undervisnings- och kulturministeriet skapar genom framtidsarbetet en gemensam vision för den grundläggande utbildningen. I det här arbetet behövs ni alla med, såväl unga som vuxna. Era tankar om vår grundskolas styrkor och ändringsbehov och era synpunkter på hur en positiv framtid kan se ut är viktiga, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.

Bakgrunden till grundskolans framtidsarbete är omvälvningarna i arbetslivet och ekonomin, frågor som gäller social och ekologisk hållbarhet samt den tekniska utvecklingen som bygger på artificiell intelligens. Alla dessa utmanar de traditionella metoderna för att lära sig och ordna utbildning. Om grundskolan inte förnyas finns det en risk för att den inte kan svara mot framtidens kompetensbehov. Då avtar den samhälleliga utvecklingen och riskerar den sociala ojämlikheten att öka.

Bakom framtidsarbetet ligger också en oro över de försämrade inlärningsresultaten under 2000-talet och de ökade skillnaderna i resultaten mellan olika elever och skolor.

Som stöd för framtidsarbetet har det inrättats en parlamentarisk uppföljningsgrupp där undervisningsministern är ordförande. Som internationell samarbetspartner verkar OECD.

Projektets resultat och förslag ska sammanställas i en rapport om visionen för grundskolan före utgången av 2025.

Mer information: 
Venla Bernelius, specialsakkunnig, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30339
Tommi Karjalainen, undervisningsråd, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30140

Allmänbildande utbildning Ett kunnigt Finland Utbildning