Suomi jakamaan koulutusosaamista Global Learning –yhteistyöverkostoon
Suomi liittyy Maailman talousfoorumin kansainväliseen Global Learning -verkostoon. Opetusministeri Li Andersson osallistuu tiistaina 21.9. Maailman talousfoorumin WEF:n Kestävän kehityksen vaikutuksia käsittelevään huippukokoukseen (Sustainable Development Impact Summit). Kokouksen keskeisenä teemana on etsiä ratkaisuja eri maiden koulutusjärjestelmissä koronapandemian johdosta syntyneisiin oppimisvajeisiin.
Global Learning -verkoston jäsenenä Suomi toimii mentorina ja jakaa hyviä koulutus- ja opetuskäytäntöjä muiden maiden kanssa, erityisesti oppimisvajeen tasoittamisen osalta. Pandemia on osoittanut, että nyt on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin keskittyä koulutukselliseen tasa-arvoon.
Unescon, Unicefin, OECD:n ja Maailmanpankin laatimien selvitysten perusteella noin kolmasosa tutkituista 142 maasta ei ole ryhtynyt konkreettisiin toimenpiteisiin auttaakseen oppilaita ja opiskelijoita, jotka ovat jääneet opinnoissaan jälkeen pandemian takia.
Suomessa oppimisvajetta on tuettu mm. koulutuksen järjestäjille kohdennetuilla valtion erityisavustuksilla perus- ja toisella asteella vuosina 2020-2021.
- Suomessa on perustellusti vahva usko opetuksen ja oppimisen laadun jatkuvaan kehittämiseen. Osana tätä yhteistyöhanketta voimme jakaa asiantuntemustamme ja näkemyksiämme oppimisen kehittämiseksi maailmanlaajuisesti, ja olen tästä mahdollisuudesta erittäin iloinen, opetusministeri Li Andersson sanoo.
Etäyhteyksin järjestettävään huippukokoukseen osallistuvat myös Henrietta Fore (pääjohtaja, UNICEF), Matsie Angelina Motshekga (Perusopetusministeri, Etelä-Afrikka) Mariya Gabriel (Innovaation, tieteen, kulttuurin, koulutuksen ja nuorisoasioiden komissaari, Euroopan kommissio) Tariq Al Gurg (toimitusjohtaja, Dubai Cares), sekä Börje Ekholm (toimitusjohtaja, Ericsson).
Global learning network on osa Closing the Skills Gap Accelerators ja Maailman Talousfoorumin Shaping the Future of the New Economy and Society –hankkeita. Pohjoismaista Ruotsi ja Islanti ovat jo kumppaneja sukupuoli -teeman saralla (Gender Gap), kun Tanska keskittyy osaamisen -teemaan (Skills Gap).
Lisätietoja:
erityisavustaja Touko Sipiläinen: puh. 0295 330 143
Lisätietoja huippukokouksesta sekä hankkeista: