Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Yksityisestä päiväkotitoiminnasta jatkossa luvanvaraista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2021 14.44
Tiedote

Varhaiskasvatuslakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että jatkossa yksityisen päiväkotitoiminnan harjoittaminen edellyttäisi lupaviranomaisen hyväksyntää nykyisen ilmoitusmenettelyn sijaan. Valtioneuvosto antoi torstaina 25.11. asiaa koskevan hallituksen esityksen.

Yksityinen perhepäivähoito jää jatkossakin ilmoitusmenettelyn piiriin. 

Lupahakemus uuden päiväkodin aloittamiseksi tehtäisiin suoraan lupaviranomaiselle (AVI) Päiväkotitoimintaa ei saisi aloittaa tai toimintaa muuttaa olennaisesti ilman lupaviranomaisen hyväksyntää. Kuntien tehtäväksi jäisi lupaviranomaisten pyynnöstä tarvittavien tarkastusten toimittaminen.

-Laadukas varhaiskasvatus on tärkeä osa lapsen oppimista ja kasvua. Yksityisen varhaiskasvatustoiminnan luvanvaraisuus turvaa toiminnan laatua nykyistä paremmin ja varmistaa osaltaan jokaisen lapsen oikeutta hyvään varhaiskasvatukseen, sanoo opetusministeri Li Andersson.

Esityksen taustalla on pääministeri Marinin hallituksen hallitusohjelman kirjaus: Yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden on toimittava samoilla laadullisilla kriteereillä kuin julkisten. Yksityisten varhaiskasvatuspalveluntuottajien toiminta tulee olla luvanvaraista. 

Varhaiskasvatuslain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.

Lisätietoja: 
hallitussihteeri Laura Niemi, puh. 02953 30046
erityisasiantuntija Mervi Eskelinen, puh. 02953 30160

Koulutus Li Andersson Varhaiskasvatus
 
Sivun alkuun