Rikoksentorjuntaneuvosto tiedottaa
Ennalta ehkäisevät keinot ensisijaisia nuorisorikollisuuteen puuttumisessa
![](/documents/1410853/219596241/Ihmisvilinää+metroasemalla.jpg/dba1fbce-a4fc-fe8e-fdeb-b0ae5b8e93d5?t=1724236305535&width=1200)
Rikoksentorjuntaneuvosto kokoontui eilen Poliisihallituksen vieraana. Kokouksen pääaiheena oli nuorten väkivaltarikollisuuden kehitys ja puuttumisen keinot. Keskustelussa painottuivat tavoitteiden ja keinojen lisäksi konkreettiset toimenpiteet, joita poliisi on tehnyt ja tekee nuorisorikollisuuden estämiseksi.
Poliisin tilastot kertovat, että nuorten väkivaltarikollisuus oli vuonna 2024 suunnilleen samalla tasolla kuin edellisvuonna 2023. Sekä alle 15-vuotiaiden että 15–17-vuotiaiden rikosepäilyjen määrä pysyi edellisvuoden tasolla ja 18–20-vuotiailla määrä laski. Alaikäisiä koskevien rikosepäilyjen määrä oli vuonna 2024 lähes kolminkertainen vuoteen 2015 verrattuna, kun taas 18–20-vuotiailla suuria muutoksia ei tällä aikavälillä ole tapahtunut.
Poliisi näkyy nuorille sekä verkossa että kasvotusten
– Poliisi on miettinyt laaja-alaisesti nuorisorikollisuuden torjuntaa ja toimenpiteiden kohdentamista. Entistä tehokkaampi rikostutkinta, rikoskierteen katkaisemiseen tähtäävät toimenpiteet, avun ja tuen piiriin ohjaaminen sekä viranomaisten välinen sujuva yhteistyö ovat esimerkkejä tunnistetuista keinoista, poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki kertoo.
Nuoret, joilla on haasteita elämänsä hallinnassa, päihteiden käytössä ja koulunkäynnissä, ovat alttiita epäasialliselle vaikuttamiselle myös verkossa. Selkeä johtopäätös on, että verkossa tulisi olla enemmän turvallisia aikuisia. Tätä ajatellen poliisi on kehittänyt pelipoliisitoimintaa, jolla se lisää tavoitettavuutta, näkyvyyttä ja läsnäoloa verkossa. Pelipoliisitoiminnalla on sekä rikollisuutta ennalta estävä että rikostorjuntaa tukeva rooli.
Poliisin toinen merkittävä ennalta estävän toiminnan muoto on valtakunnallinen koulupoliisitoiminta. Lounais-Suomen poliisilaitokselle perustettu Koulu25 -ryhmä pitää tänä vuonna online-oppitunteja kaikille Suomen perusopetuksen ja toisen asteen oppilaille. Poliisin kunnianhimoinen tavoite on kohdata maamme kaikki koululaiset tämän vuoden aikana joko kasvotusten tai etäyhteydellä. Poliisi myös vierailee kouluilla entistä useammin tavoitteena tavata nuoria ja kuulla heidän ajatuksiaan.
– Haluamme myös tehdä nuorisorikollisuuden torjuntatyötä näkyväksi, tiedotamme ilmiön kehittymisestä, poliisin havainnoista ja toimenpiteistä sekä ennalta estävästä työstä, toteaa poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki.
Laaja toimenpideohjelma painottaa oikea-aikaista ja moniammatillista puuttumista
Nuoriso- ja jengirikollisuutta ehkäisevän ja torjuvan toimenpideohjelman keskeinen tavoite on puuttua rikolliseen käyttäytymiseen nopeasti ennen rikosprosessia, sen aikana ja sen jälkeen. Tässä keskeisessä roolissa on moniammatillinen viranomaisten yhteistyö ja lastensuojelu.
– Moniammatillinen lähestymistapa nuorten rikoksiin on todettu onnistuneeksi useissa tutkimuksissa. Eri vaiheissa tarjottavaa moniammatillista tukea tuleekin laajentaa ja vakiinnuttaa. Varhaisen vaiheen ankkuritoiminnan lisäksi tarvitaan toistuvasti ja vakavia rikoksia tekeville nuorille suunnattua toimintamallia syvän rikos- ja päihdekierteen katkaisemiseksi, rikoksentorjuntaneuvoston puheenjohtaja, professori Sakari Melander painottaa.
– Myös jengeihin rekrytoitumisen ehkäiseminen ja väkivallan kierteiden ennaltaehkäisy on huomioitu ohjelmassa. Toimien toteutus on jo käynnistynyt tai käynnistymässä. Nopea reagointi edellyttäisi myös viranomaisten välisen tiedonvaihdon esteisen purkamista tai ainakin ohjeistusten täsmentämistä, arvioi Melander.
Rikoksentorjuntaneuvoston kausi 2024–2027 painottuu erityisesti hallituksen nuoriso- jengirikollisuutta ehkäisevän toimenpideohjelman toteutukseen, koordinointiin ja seurantaan. Rikoksentorjuntaneuvosto on oikeusministeriön yhteydessä toimiva valtioneuvoston asiantuntija- ja yhteistyöelin, joka suunnittelee ja toteuttaa toimia rikollisuuden ehkäisemiseksi.
Lisätietoja:
rikoksentorjuntaneuvoston puheenjohtaja, rikosoikeuden professori Sakari Melander, p. 0294 121 781, [email protected]
toimenpideohjelma: neuvotteleva virkamies Saija Järvinen, p. 0295 150 352, [email protected]
poliisin toimet: poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen, [email protected], (Poliisihallituksen mediapuhelin virka-aikana 050 399 9039)