Rådet för brottsförebyggande informerar
Förebyggande åtgärder prioriteras när det gäller att ingripa i ungdomsbrottslighet
![](/documents/1410853/219596241/Ihmisvilinää+metroasemalla.jpg/dba1fbce-a4fc-fe8e-fdeb-b0ae5b8e93d5?t=1724236305535&width=1200)
Rådet för brottsförebyggande sammanträdde hos Polisstyrelsen igår. Huvudtemat för mötet var utvecklingen av våldsbrott bland unga och metoder för ingripande. Diskussionen handlade förutom om mål och metoder också om de konkreta åtgärder som polisen har vidtagit och kommer att vidta för att förebygga ungdomsbrottslighet.
Polisens statistik visar att våldsbrottsligheten bland unga år 2024 var på ungefär samma nivå som år 2023. Antalet misstänka brott bland både 15-åringar och 15–17-åringar var på samma nivå som året innan och bland 18–20-åringar minskade antalet misstänkta brott. Antalet misstänkta brott bland minderåriga var nästan tre gånger så stort 2024 jämfört med 2015, medan det under denna period inte har skett några stora förändringar bland 18–20-åringar.
Polisen är synlig för unga både på nätet och ansikte mot ansikte
– Polisen har på ett övergripande sätt tänkt på hur ungdomsbrottsligheten ska bekämpas och hur åtgärderna ska riktas. Metoder som identifierats är effektivare brottsutredningar, åtgärder som syftar till att bryta brottsspiralen, ordnande av kontakt till hjälp och stöd samt smidigt samarbete mellan myndigheterna, berättar polisöverdirektör Ilkka Koskimäki.
Unga som har utmaningar med livshanteringen, användning av rusmedel och utbildning utsätts för osakligt inflytande också på nätet. En tydlig slutsats är att det bör finnas fler trygga vuxna på nätet. Med tanke på detta har polisen utvecklat spelpolisverksamheten. På så sätt ökar man tillgängligheten, synligheten och närvaron på nätet. Spelpolisverksamheten förebygger brottslighet och fungerar som stöd i brottsbekämpningen.
En annan viktig del av polisens förebyggande verksamhet är den riksomfattande skolpolisverksamheten. Gruppen Koulu25, som grundades vid polisinrättningen i Sydvästra Finland, håller i år online-lektioner för alla elever inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet i Finland. Polisens ambitiösa mål är att möta alla skolelever i vårt land i år, antingen ansikte mot ansikte eller på distans. Polisen besöker också skolor allt oftare. Syftet är att träffa unga och höra vad de tänker.
– Vi vill också synliggöra det arbete som görs för att bekämpa ungdomsbrottslighet, informera om hur fenomenet utvecklas, polisens observationer, åtgärderna och det förebyggande arbetet, konstaterar polisöverdirektör Ilkka Koskimäki.
Omfattande åtgärdsprogram betonar multiprofessionellt ingripande i rätt tid
Det centrala målet för åtgärdsprogrammet för förebyggande och bekämpning av ungdoms- och gängbrottslighet är att snabbt ingripa i brottsligt beteende före, under och efter straffprocessen. Det multiprofessionella myndighetssamarbetet och barnskyddet har en central roll i detta.
– I flera undersökningar har det konstaterats att ett multiprofessionellt förhållningssätt är ett lyckats koncept. Multiprofessionellt stöd som erbjuds i olika skeden bör därför utvidgas och etableras. Utöver Ankarverksamheten i ett tidigt skede behövs en verksamhetsmodell för unga som upprepade gånger begår allvarliga brott. Det är nödvändigt för att bryta den ”djupa” brotts- och missbruksspiralen, säger professor Sakari Melander, ordförande för rådet för brottsförebyggande.
– I programmet har man också beaktat förebyggande av rekrytering till gäng och förebyggande av våldsspiralen. Genomförandet av åtgärderna har redan inletts eller håller på att inledas. Snabba reaktioner förutsätter också att hindren för informationsutbyte mellan myndigheterna undanröjs, eller åtminstone att anvisningarna preciseras, bedömer Melander.
Rådets mandatperiod 2024–2027 fokuserar särskilt på genomförandet, samordningen och uppföljningen av regeringens åtgärdsprogram för förebyggande och bekämpning av ungdoms- och gängbrottslighet. Rådet för brottsförebyggande som är verksamt i anslutning till justitieministeriet planerar och verkställer åtgärder för att minska brottsligheten.
Mer information:
Sakari Melander, ordförande för rådet för brottsförebyggande, professor i straffrätt, tfn 0294 121 781, [email protected]
åtgärdsprogrammet: Saija Järvinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 352, [email protected]
polisens åtgärder: Tuomas Pöyhönen, polisinspektör, [email protected], (Polisstyrelsens medietelefon under tjänstetid 050 399 9039)