Hyppää sisältöön

Ministeri Blomqvist: Suomalaisten talousosaamista tulee vahvistaa kaikissa ikävaiheissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2023 12.14
Tiedote

Yhteistyöllä voimme kehittää kansalaisten talousosaamista parhaiten, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoi tänään talousosaamisen strategian tilaisuudessa Helsingissä. Oikeusministeriö, Suomen Pankki ja talousosaamisen toimijoiden verkosto aloittivat työn talousosaamisen strategian toteuttamiseksi.

Talousosaamisen strategian tavoitteena on, että suomalaisten talousosaaminen on maailman parasta vuonna 2030. Talousosaamisen kansallisen strategian laadinta ja toteutus ovat yksi pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman toimista kansalaisten ylivelkaantumisen torjumiseksi. 

– Inflaatio, korkojen nousu, nopeasti kohoavat elinkustannukset sekä energiakriisi korostavat kansalaisten talousosaamisen merkitystä. Taloudellinen epävarmuus aiheuttaa huolta omasta taloudesta ja toisaalta yleistä huolta kansalaisten taidoista hoitaa omaa talouttaan. Hyvä talousosaaminen auttaa sopeutumaan muuttuneisiin tilanteisiin ja yllättäviin riskitilanteisiin, niin omassa henkilökohtaisessa elämässä kuin myös globaalissa maailmantilanteessa, Blomqvist sanoi.

Kansallisen talousosaamisen strategian keskeisin toteuttaja on talousosaamisen toimijoiden verkosto, jossa on mukana laaja joukko niin yrityksiä, järjestöjä, tutkijoita kuin viranomaisia. Strategialla halutaan vahvistaa kansalaisten talousosaamista eri ikäryhmissä ja elämäntilanteissa. 

 – Olen useasti tuonut esiin ennakoivan talousosaamisen tärkeyttä lapsi- ja nuorisopoliittisessa ministerityöryhmässä. Tavoitteena on paitsi vahvistaa konkreettista talousosaamista myös suojata kansalaisten taloudellista hyvinvointia. Tällä tarkoitetaan hyvää taloudenhallintaa, varautumista tulevaisuuteen ja tyytyväisyyttä omaan taloudelliseen tilanteeseen. Talousosaamista voidaan ja sitä tulee vahvistaa kaikissa ikävaiheissa, Blomqvist painotti.

Talousosaamisen strategian toteuttamiseen on osoitettu vuosittainen miljoonan euron määräraha. Työ on tärkeä osa ylivelkaantumisen torjuntaa. Tämän hallituskauden aikana ylivelkaantumista on torjuttu monin eri tavoin. Keskeisiä uudistuksia ovat olleet talousosaamisen strategian ohella muun muassa positiivisen luottotietorekisterin valmisteleminen, maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentäminen, ulosoton uudistukset, kuluttajaluottojen sääntelyn tiukentaminen ja velkajärjestelyn sujuvoittaminen. 

Lisätietoja: 
ministerin erityisavustaja Anders Portin, p. 0295 150 280, [email protected]
johtava asiantuntija Sanna Helesuo, p. 0295 150 005, [email protected]

Ehdotus Suomen talousosaamisen edistämisen kansalliseksi strategiaksi