Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Henriksson: Vakaan oikeusvaltion turvaaminen nyt entistä tärkeämpää

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2022 16.26
Tiedote

Hallitus päätti 5.4.2022 kehysriihessä vuosien 2023−2026 julkisen talouden suunnitelmasta, jossa oikeusministeriön hallinnonalalle osoitetaan vuosittaisia määrärahoja yhteensä miljardi euroa.

- Olen tyytyväinen, että näissä haasteellisissa talousnäkymissä hallitus haluaa turvata oikeudenhoidon toimintaedellytykset ja siten varmistaa toimivan oikeusvaltion. Kansainvälisen toimintaympäristön muuttuessa epävakaammaksi, ovat vakaus ja ennustettavuus suomalaisen oikeusvaltion merkittävimmät vahvuudet, ja Suomen on entistä tärkeämpi huolehtia luottamuksesta oikeusvaltiomme eri toimijoihin, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Kehyspäätöksessä oikeusministeriön hallinnonalalle kohdistetaan vuosittainen 12 milj. euron lisäys. Huoli oikeusvaltiosta ja oikeudenhoidon toimintaedellytyksistä on ollut esillä koko vaalikauden ja siihen tällä määrärahalla pystytään osaltaan vastaamaan. 

Hallitusohjelman tavoitteena on rikosvastuun toteuttaminen ja rikosten käsittelyajan nopeutuminen ja kehyspäätöksessä osoitettiin 4 milj. euron määrärahan korotus syyteharkinnan ja tuomioistuinten käsittelyaikojen lyhentämiseksi. Osana vihreän siirtymän kokonaisuutta hallinto-oikeuksien ympäristö-, maankäyttö- ja rakennusasioiden käsittelyaikojen lyhentämiseen kohdistettiin 3 milj. euron määrärahalisäys. Lisäksi osoitettiin 2 milj. euron määrärahan korotus vankilaturvallisuudesta ja naisvankien erityistarpeista huolehtimiseen.

Kehyspäätöksessä kohdistettiin lisämäärärahaa vuodesta 2023 alkaen myös seksuaalirikoslainsäädännön toimeenpanorahoitukseen, jonka täysimääräinen lisärahoitus on vuodesta 2024 lukien oikeudenhoidon toimijoille 6 milj. euroa. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan perustuvan lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa sekä samalla yhdenmukaistaa ja selkiyttää seksuaalirikoksia koskevaa sääntelyä.

Osana kyberturvallisuuden kokonaisuuden rahoitusta osoitettiin kehyskaudelle yhteensä 14,8 milj. euroa vuonna 2027 käyttöönotettavan vaalitietojärjestelmän uudistamiseen. Lisäksi oikeusministeriön hallinnonalalle kohdistetaan kehysrahoitusta osana valtioneuvoston laajempaa turvapaikka-asioiden kokonaisuutta.

Luvut ovat lopullisia vasta valtioneuvoston yleisistunnon päätettyä julkisen talouden suunnitelmasta 13.4.2022.

Valtioneuvoston tiedote

Lisätietoja: 
osastopäällikkö Tapio Laamanen, p. 0295 150 290, [email protected]
yksikönpäällikkö Niina Puolusmäki, p. 02951 50119, [email protected]
erityisavustaja Maria Swanljung, p. 029 515 0023, [email protected]

 
Sivun alkuun