Ministeri Meri: Kunniaan liittyvä väkivalta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan
![](/documents/1410853/4729295/Kunniaväkivalta_YJA.jpg/b0b30a9c-1afe-e75f-c683-796877ab7589?t=1739529101535&width=1200)
Kunniaan liittyvästä väkivallasta tarvitaan lisää tietoa ja parempaa ymmärrystä. Oikeusministeri Leena Meri oli kutsunut maahanmuuttajajärjestöjen edustajia sekä oikeudenhoidon eri toimijoita keskustelemaan kunniaan liittyvästä väkivallasta, erityisesti oikeussuojan toteutumisen näkökulmasta.
- Kunniaan liittyvä väkivalta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan – se on vastoin suomalaista oikeusjärjestystä ja ihmiskäsitystä. Kunniaan liittyvä väkivalta ei myöskään häviä sillä, että katsomme muualle. Kaikki lähtee ilmiön tunnistamisesta ja siitä, että uhri löytää uskalluksen ja reitin toteuttaa oikeuksiaan. Naisten oikeuksien toteutumiseksi tarvitaan siis tietoa ja silmien avaamiseksi rohkeitakin puheenvuoroja niiltä, jotka ilmiötä parhaiten tuntevat, oikeusministeri Leena Meri sanoi.
Tilastokeskuksen toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan Suomessa asuvista ulkomaalaistaustaisista henkilöistä 17 prosentilla on kokemuksia tai havaintoja kunniaan liittyvästä väkivallasta. Ilmiö koskee siis tuhansia ihmisiä. Kunniaan liittyvä väkivalta ei kuitenkaan läheskään aina tule viranomaisten tietoon, eivätkä uhrit välttämättä edes itse tunnista kohtaavansa kunniaan liittyvää väkivaltaa.
Hallitusohjelman mukaan kunniaan liittyvää väkivaltaa tunnistetaan ja torjutaan, ja tällä hallituskaudella on jo toteutettu lakimuutoksia, jotka parantavat kunniaväkivallan uhrien oikeuksien toteutumista. Vuoden 2025 alusta voimaan tulleet pakkoavioliiton ja tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista selkeyttävät kriminalisoinnit vahvistavat tyttöjen ja naisten suojaa. Oikeusministeriössä on myös käynnissä useita toimenpiteitä, kuten rangaistusten kiristäminen, tietoisuuden lisääminen ilmiöstä ja siihen liittyvistä oikeussuojakeinoista.
Yhteistyöllä ja järjestöillä tärkeä rooli
Pyöreän pöydän keskustelussa kuultiin muun muassa kunniaan liittyvästä väkivallasta ilmiönä maahanmuuttajajärjestöjen edustajien kertomana. Lisäksi keskusteltiin kunniaväkivaltaan liittyvästä lainsäädännöstä ja oikeussuojan toteutumisesta käytännössä, viranomaisten kyvystä tunnistaa ja uskalluksesta puuttua kunniaan liittyvään väkivaltaan sekä kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen työn hyvistä käytännöistä ja kehittämistarpeista.
Osallistujien käyttämissä puheenvuoroissa nousi esiin muun muassa kunniaväkivallasta ilmoittavien uhrien suojelun tärkeys, perheen ja yhteisön roolin ja asenteiden huomioiminen, onnistunut kotiutuminen sekä se, että tietoisuutta aiheesta on, mutta ei riittäviä työkaluja siihen puuttumiseen.
Ministeri Meri painotti yhteistyön merkitystä tapausten tunnistamisessa ja järjestöjen toimivia ruohonjuuritason kontakteja - esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöihin kuuluviin tyttöihin ja naisiin.
- Kaikilla tulee olla Suomessa mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan, eivätkä rajoittavat asenteet tyttöjä ja naisia kohtaan saa estää naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista, totesi ministeri Meri.
Oikeusministeriö tulee tilaamaan kunniaan liittyvästä väkivallasta selvityksen, jossa tarkastellaan esimerkiksi sitä, miksi kunniaan liittyvän väkivallan tapaukset eivät etene tuomioistuimissa, millaisia esteitä oikeussuojakeinojen toteutumisessa uhrien kohdalla on ja jossa kartoitettaan hyviä käytäntöjä kunniaan liittyvän väkivallan ehkäisemiseksi.
Lisätiedot:
ministerin erityisavustaja Liesegang, p. 050 38 00 379, [email protected]
osastopäällikkö Suurpää, p. 0295 150 534, [email protected]