Minister Meri: Hedersrelaterat våld hör inte hemma i vårt samhälle
![](/documents/1410853/4729295/Kunniaväkivalta_YJA.jpg/b0b30a9c-1afe-e75f-c683-796877ab7589?t=1739529101535&width=1200)
Det behövs mer information och bättre förståelse om hedersrelaterat våld. Justitieminister Leena Meri har bjudit in företrädare för invandrarorganisationer och olika aktörer inom rättsvården för att diskutera hedersrelaterat våld, i synnerhet med tanke på hur rättssäkerheten blir tillgodosedd.
- Hedersrelaterat våld hör inte hemma i Finland. Det strider mot vår rättsordning och människosyn. Hedersrelaterat våld kommer inte heller att försvinna genom att vi vänder bort våra blickar. Allt utgår från att vi känner igen företeelsen och att offret hittar mod och en väg att utöva sina rättigheter. För att vi ska kunna tillgodose kvinnors rättigheter behöver vi alltså information, och för att öppna våra ögon för verkligheten behöver vi också djärva yttranden från personer som är mest insatta i denna företeelse, sade justitieminister Leena Meri.
Enligt Statistikcentralens enkät har 17 procent av de personer med utländsk bakgrund som är bosatta i Finland erfarenheter eller iakttagelser av hedersrelaterat våld. Hedersrelaterat våld berör alltså tusentals människor. Myndigheterna får dock inte alltid veta om hedersrelaterat våld. Och offren upplever inte nödvändigtvis ens själva att de utsätts för hedersrelaterat våld.
Enligt regeringsprogrammet ska hedersrelaterat våld identifieras och motverkas. Under denna regeringsperiod har det redan gjorts lagändringar som förbättrar möjligheterna för offer för hedersrelaterat våld att få sina rättigheter tillgodosedda. Kriminaliseringen av tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor, vilket började gälla från ingången av 2025, förbättrar flickors och kvinnors rättssäkerhet. Justitieministeriet arbetar också just nu med flera åtgärder som gäller bland annat strängare straff, ökad medvetenhet om hedersrelaterat våld och därtill relaterade rättsmedel.
Samarbete och organisationer har en viktig roll
Vid rundabordssamtalet berättade företrädarna för invandrarorganisationer om hedersrelaterat våld som en företeelse. Därutöver diskuterade deltagarna lagstiftningen om hedersrelaterat våld och tillgodoseendet av rättssäkerheten i praktiken, myndigheternas färdigheter att känna igen och ingripa i hedersrelaterat våld och god praxis och utvecklingsbehov i arbetet mot hedersrelaterat våld.
Deltagarna lyfte fram bland annat vikten av att skydda offer som anmäler hedersvåld, familjens och samfundets roll och attityder, rollen av lyckad integration samt att det finns vetskap om ämnet, men inte tillräckliga verktyg för att ingripa i våldet.
Minister Meri betonade vikten av samarbete när det gäller att upptäcka fallen och av att organisationerna har fungerande kontakter på gräsrotsnivå, till exempel med invandrarflickor och -kvinnor.
- Alla i Finland bör ha en möjlighet att vara delaktiga i samhället och restriktiva attityder gentemot flickor och kvinnor får inte hindra förverkligandet av flickors och kvinnors rättigheter, sade minister Meri.
Justitieministeriet kommer att beställa en utredning om hedersrelaterat våld. I utredningen granskas till exempel varför handläggningen av fall av hedersrelaterat våld inte framskrider i domstolarna och vilka hinder som finns för att tillgripa rättsmedel i fråga om offren. I utredningen ska också kartläggas goda sätt att förebygga hedersrelaterat våld.
Mer information:
Markus Liesegang, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 38 00 379, [email protected]
Johanna Suurpää, avdelningschef, tfn 0295 150 534, [email protected]