Hyppää sisältöön

Ukrainan tukeminen ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta esillä EU:n oikeusministerikokouksessa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 15.24
Tiedote

EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvosto kokoontuu 10.–11. lokakuuta Luxemburgissa. Oikeusministerikokouksessa keskustellaan muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta sekä oikeudellisesta tuesta Ukrainalle. Kokouksessa Suomea edustaa oikeusministerin valtiosihteeri Teija Makkonen.

Kokouksessa saadaan tilannekatsaus järjestäytyneen rikollisuuden ja huumekaupan torjunnasta. Hallitusohjelman mukaisesti Suomi torjuu voimakkaasti järjestäytynyttä rikollisuutta. EU:n lainvalvonta- ja oikeusyhteistyöllä sekä rikosoikeudellisilla toimenpiteillä on tärkeä rooli vakavan, rajat ylittävän rikollisuuden torjumisessa. Suomi edistää EU:ssa myös sitä, että tietojenvaihtoa eri EU-maiden viranomaisten välillä lisätään rikollisuuden torjunnan tehostamiseksi.

Lisäksi kokouksessa saadaan tietoa toimista, joilla saadaan syylliset vastuuseen Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana tehdyistä rikoksista. Suomi on vahvasti sitoutunut tukemaan Ukrainaa ja sen jälleenrakentamista. Suomi pitää myös tärkeänä sen varmistamista, että hyökkäyssodan yhteydessä tehdyt vakavat kansainväliset rikokset eivät jää rankaisematta.

Lounaalla keskustellaan oikeusvaltioperiaatteen ja kilpailukyvyn näkökulmasta siitä, miten pienten ja keskisuurten yritysten oikeussuojan saatavuutta voitaisiin parantaa. Suomi edistää oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja korruption torjuntaa EU:ssa. Oikeusvaltioperiaate sekä riippumaton ja tehokas oikeuslaitos vahvistavat osaltaan myös yritysten kilpailukykyä ja luotettavaa investointiympäristöä. Yritykset hyötyvät myös ennakoitavammasta lainsäädännöstä ja vähäisemmästä byrokratiasta.

Kokouksessa on tarkoitus tutustua myös täytäntöönpanoraporttiin EU:n rasismintorjunnan toimintaohjelmasta. Suomen hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa.

Lisätietoja: 
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

Lisätietoa EU:n oikeusministereiden kokouksesta
Tietoa oikeusministeriössä valmisteltavista EU-hankkeista