Hoppa till innehåll

Stödet till Ukraina och kampen mot organiserad brottslighet på agendan för EU:s justitieministermöte

justitieministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 15.24
Pressmeddelande

EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor sammanträder i Luxemburg den 10–11 oktober. På justitieministrarnas agenda står bland annat kampen mot organiserad brottslighet och det rättsliga stödet till Ukraina. Finlands representant vid mötet är justitieministerns statssekreterare Teija Makkonen.

Vid mötet presenteras en lägesrapport om kampen mot narkotikahandel och mot organiserad brottslighet. I enlighet med regeringsprogrammet bekämpar Finland kraftigt organiserad brottslighet. EU:s samarbete inom brottsbekämpning och rättsliga frågor samt straffrättsliga åtgärder spelar en viktig roll när det gäller att bekämpa allvarlig gränsöverskridande brottslighet. Finland arbetar inom EU för att öka informationsutbytet mellan myndigheterna i olika EU-länder i syfte att effektivisera bekämpningen av brottslighet.

Justitieministrarna får också information om åtgärder för att ställa de skyldiga till svars för de brott som begåtts under Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Finlands åtagande att stödja Ukraina och återuppbyggnaden av landet är starkt. Finland anser att det är viktigt att säkerställa att de som gjort sig skyldiga till allvarliga internationella brott under anfallskriget ställs till svars för sina gärningar.

Under lunchen kommer ministrarna inom ramen för rättsstatsprincipen och konkurrenskraftsfrågor att diskutera hur små och medelstora företags tillgång till rättslig prövning kan förbättras. Finland främjar iakttagandet av rättsstatsprincipen och bekämpningen av korruption inom EU. Rättsstatsprincipen och ett oberoende och effektivt rättsväsende bidrar också till företagens konkurrenskraft och en säker investeringsmiljö. Även företagen gynnas av mer förutsägbar lagstiftning och mindre byråkrati.

Avsikten är också att justitieministrarna ska få en rapport om genomförandet av EU:s handlingsplan mot rasism. Finlands regering arbetar målmedvetet för att främja likabehandling och jämställdhet och motverka diskriminering i samhället.

Mer information: 
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected]

Mer information om mötet mellan EU:s justitieministrar

Information om EU-projekt som bereds vid justitieministeriet