Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arpajaislain uudistuksen voimaantulosäännöstä ehdotetaan muutettavaksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2022 15.16
Tiedote 105/2022
Kynää pitelevä käsi. Täytetty paperinen lottokuponki.

Sisäministeriö on asettanut hankkeen ja lähettänyt 22.6.2022 lausunnoille lakiesityksen arpajaislain voimaantulosäännöksen muuttamisesta. Vuoden alussa voimaan tulleen arpajaislain uudistuksen mukaisesti Veikkaus Oy:n asiamiespelipisteissä tapahtuvassa kuponkipelaamisessa oli tarkoitus siirtyä pakolliseen tunnistautuneeseen pelaamiseen vuoden 2023 alusta. Voimaantuloa on tarkoitus siirtää, koska pakollinen tunnistautuminen edellyttää myyntipäätelaitteiden uudistamista, ja globaalin komponenttipulan takia laitteet eivät valmistu ajoissa.

Kuponkipeleillä tarkoitetaan lotto-, arvonta-, vedonlyönti-, ja totopelejä, joiden myynti tapahtuu Veikkaus Oy:n myyntipäätteellä. Kuponkipelejä voi pelata yli 3 000 Veikkaus Oy:n asiamiespelipisteessä.

Lakimuutoksen perustelujen mukaan pakolliseen tunnistautuneeseen pelaamiseen siirtyminen edellyttää kuponkipelien myyntipäätteiden uudistamista. Koronapandemian aiheuttamasta globaalista komponenttipulasta johtuen laitevalmistaja on ilmoittanut, ettei laitteiden valmistus onnistu sovitun aikataulun mukaisesti. Näin ollen pakollisen tunnistautumisen voimaantuloa on tarkoitus siirtää, sillä Veikkaus Oy ei saa uusia myyntipäätelaitteita käyttöön kaikkiin pelipisteisiin ajoissa.

Niin sanottujen raaputusarpojen osalta tunnistautuneeseen pelaamiseen siirrytään 1.1.2024. Muilta osin pakollinen tunnistautunut pelaaminen on jo tullut voimaan 1.1.2022. Nyt ehdotettu voimaantulosäännöksen siirtäminen koskisi ainoastaan pelipisteissä tapahtuvaa kuponkipelaamista. 

Lakiesityksen mukaan säännöstä kuponkipelien pakollisesta tunnistautumisesta sovellettaisiin 1.1.2024 lukien, mutta Veikkaus Oy:n pyrkimyksenä on ottaa pakollinen tunnistautunut pelaaminen käyttöön kuponkipelaamisessa heti, kun uudet myyntipäätteet ovat käytettävissä. 

Lausuntokierros päättyy 3.8.2022. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.

Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Jukka Tukia, p. 0295 488 573, [email protected] (22.6.-23.6.)
neuvotteleva virkamies Elina Rydman, p. 0295 488 586, [email protected] (27.6. alkaen)
 

 
Sivun alkuun