Hyppää sisältöön

Esiselvityshanke tilitapahtumatietojen lisäämisestä pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmään käynnistyy

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2022 12.20
Tiedote 27/2022
Seteleitä.

Sisäministeriö on 10.2.2022 käynnistänyt esiselvityksen viranomaisten pääsystä tilitapahtumatietoihin. Moni viranomainen saa jo nyt pankeilta pyydettäessä tilitapahtumatietoja, mutta tietojen sähköisen käsittelyn ja välittämisen osalta puuttuvat säännökset. Asia liittyy rahoitustietodirektiivin säännösten tuomiseen kansalliseen lainsäädäntöön. Tätä koskeva hallituksen esitys on parhaillaan eduskunnassa.

Pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmä sisältää viidennessä rahanpesudirektiivissä säädetyt tiedot, eli asiakkuutta koskevat tiedot, mutta ei tilitapahtumatietoja. Rahoitustietodirektiivin kansallisen toimeenpanon valmistelun yhteydessä katsottiin, että tilitapahtumien osalta asiaa on syytä selvittää erikseen.

Tällä hetkellä yksittäiset viranomaiset, kuten poliisi, Verohallinto ja Ulosottolaitos, ovat perustaneet sähköisiä rajapintoja pankki- ja maksutilitietojen luovuttamiseen joidenkin luottolaitosten kanssa. Järjestelyt perustuvat osapuolten keskinäiseen sopimukseen ja koskevat myös tilitapahtumatietojen luovuttamista.

Esiselvityksen tehtävänä on kartoittaa toimivaltaisten viranomaisten tilitapahtumatietoihin pääsyn nykytila ja kehittämiskohteet sekä selvittää mahdolliset vaihtoehtoiset toteuttamistavat. Esiselvityksessä tarkastellaan ainakin tilitapahtumatietojen lisäämisestä pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmään aiheutuvia vaikutuksia viranomaisille, yrityksille ja yksityisille sekä siitä aiheutuvia kustannuksia ja järjestelmämuutoksia.

Esiselvityksen perusteella arvioidaan tarve jatkovalmistelun käynnistämiselle.

Nyt käynnistyneessä esiselvityksessä kiinnitetään erityistä huomiota yksityiselämän ja henkilötietojen suojaan.

Hankkeen toimikausi päättyy 31.5.2023.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Elina Rantakokko, p. 0295 488 611, [email protected]