Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Proposition om Finlands deltagande i den europeiska gräns- och kustbevakningens verksamhet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.10.2020 16.51 | Publicerad på svenska 6.10.2020 kl. 16.42
Pressmeddelande 117/2020

Den 5 oktober överlämnade statsrådet en regeringsproposition om Finlands deltagande i Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex verksamhet till riksdagen. De föreslagna lagändringarna gäller i huvudsak myndigheternas befogenheter, beslutsfattande och utlämnande av uppgifter mellan myndigheterna. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2021.

Avsikten är att uppdatera gränsbevakningslagens och polislagens bestämmelser om beslutsfattande i fråga om deltagande i Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns verksamhet och om befogenheter för medlemmarna i den europeiska gräns- och kustbevakningens stående styrka.

I gränsbevakningslagen föreslås nya bestämmelser om Gränsbevakningsväsendets samordningsroll vid genomförandet av den integrerade gränsförvaltningen och om Finlands deltagande i Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex verksamhet.

I utlänningslagen föreslås nya bestämmelser om befogenheter för en medlem i Frontex stående styrka att i Finland bistå polisen och gränskontrollmyndigheterna i mottagandet och registreringen av asylansökningar. Utlänningslagen ska också kompletteras med bestämmelser om diskrimineringsombudsmannens deltagande i reserven med övervakare av återvändande med tvång samt om begäran om sändande av övervakare till Finland. 

Till lagstiftningen fogas dessutom bestämmelser om utlämnande av personuppgifter som rör återsändanden till Frontex.

EU:s gräns- och kustbevakningsförordning förutsätter att Finland uppdaterar lagstiftningen

Europeiska unionen antog i december 2019 en förordning om den europeiska gräns- och kustbevakningen, som förutsätter att Finland uppdaterar lagstiftningen.

Genom förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen stärks Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex funktionsförmåga, stöds återsändandeverksamheten med respekt för de grundläggande fri- och rättigheterna samt integreras det europeiska gränsövervakningssystemet (EUROSUR) i den europeiska gräns- och kustbevakningen. I fortsättningen kommer den europeiska gräns- och kustbevakningen inte bara att omfatta Frontex och de myndigheter i medlemsstaterna som ansvarar för gränssäkerheten, utan också de myndigheter i medlemsstaterna som ansvarar för återsändande.

Ytterligare information: 

Juridiska avdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet, [email protected]

Jaana Heikkinen, lagstiftningsråd, tfn 0295 421 603, [email protected]

 
Sivun alkuun