Hyppää sisältöön

EU haluaa torjua järjestäytynyttä rikollisuutta Brasilian kanssa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2024 13.53
Uutinen

Valtioneuvosto kannattaa EU-komission ehdotusta tietojenvaihtoon liittyvästä sopimuksesta Europolin ja Brasilian viranomaisten välille. Suomen kannalta sopimus on hyödyllinen, koska se edistää Eurooppaan suuntautuvan vakavan rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa. Valtioneuvosto antoi eduskunnalle kantansa sopimusehdotukseen 6. kesäkuuta.

Sopimusehdotus koskee henkilötietojen vaihtoa Europolin sekä Brasilian vakavan rikollisuuden ja terrorismin torjunnasta vastaavien viranomaisten välillä.

Komission mukaan viranomaisilla tulee olla käytössään kaikki mahdolliset välineet tehdä yhteistyötä vakavan rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa myös EU:n ulkopuolisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyötä on kehitettävä etenkin sellaisten kolmansien maiden kanssa, joissa on jäsenvaltioihin vaikuttavia, korkean riskin järjestäytyneen rikollisuuden keskittymiä.

Valtioneuvosto arvioi, että sopimus sisältää asianmukaiset henkilötietojen suojatoimet. Sillä ei ole vaikutusta kansalliseen lainsäädäntöön. Sopimus myös edistää osaltaan hallitusohjelman kirjausta järjestäytyneen rikollisuuden voimakkaasta torjumisesta.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Pekka Vasara, p. 0295 488 547, [email protected]