Hoppa till innehåll

EU vill bekämpa organiserad brottslighet med Brasilien

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2024 13.53
Nyhet

Statsrådet understöder Europeiska kommissionens förslag till avtal om informationsutbyte mellan Europol och myndigheterna i Brasilien. Avtalet är till fördel för Finland eftersom det främjar kampen mot grov brottslighet och terrorism som riktas mot Europa. Statsrådet framförde sin ståndpunkt om avtalsförslaget i sin skrivelse till riksdagen den 6 juni.

Avtalsförslaget gäller utbyte av personuppgifter mellan Europol och de myndigheter i Brasilien som ansvarar för bekämpningen av grov brottslighet och terrorism.

Enligt kommissionen ska myndigheterna ha tillgång till alla möjliga verktyg för att samarbeta även med partner utanför EU när det gäller att bekämpa grov brottslighet och terrorism. Samarbetet måste utvecklas i synnerhet med tredjeländer där det finns sådana koncentrationer av organiserad brottslighet med höga risker som påverkar medlemsstaterna.

Statsrådet bedömer att avtalet innehåller lämpliga skyddsåtgärder för personuppgifter. Avtalet har inte några konsekvenser för den nationella lagstiftningen. Avtalet bidrar också till att genomföra regeringsprogrammets föresats om att regeringen kraftigt bekämpar organiserad brottslighet.

Mer information:
Pekka Vasara, specialsakkunnig, tfn 0295 488 547, [email protected]