Hyppää sisältöön

EU-jäsenmaiden lainvalvontaviranomaisten välistä automaattista tiedonvaihtoa kehitetään

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2024 14.14
Tiedote

EU-jäsenmaiden lainvalvontaviranomaisten ja EU:n lainvalvontayhteistyövirasto Europolin välistä yhteistyötä parannetaan kehittämällä automaattista tiedonhakua ja tiedonvaihtoa. Sisäministeriö on 15.7. asettanut lainsäädäntöhankkeen, jossa valmistellaan mahdolliset EU-asetuksen edellyttämät muutokset kansalliseen lainsäädäntöön.

Niin kutsuttu Prüm II-asetus tuli voimaan 25.4.2024. Sen tavoitteena on parantaa automaattista rikos- ja ajoneuvorekisteritietojen vaihtoa jäsenvaltioiden ja Europolin välillä ja näin edistää rikosten ennalta estämistä, paljastamista ja tutkimista. Asetuksessa säädetään DNA-tunnisteiden, kasvokuvien, poliisirekisteritietojen, sormenjälki- ja ajoneuvorekisteritietojen automaattisen haun ja vaihdon ehdoista sekä menettelytavoista. 

Hankkeen tarkoituksena selvittää kansallisen lainsäädännön tarvetta

Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on tarkastella Prüm II –asetuksen kansallista liikkumavaraa. Muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön tarvitaan, jos Suomi osallistuu esimerkiksi Prüm II –asetuksella perustettavaan eurooppalaiseen poliisirekisterihakemistojärjestelmään (EPRIS). Järjestelmän käyttöönotto tehostaisi kansainvälistä tiedonvaihtoa ja vapauttaisi merkittävästi resursseja.

Mikäli hankkeessa todetaan, että kansallisia lainsäädäntömuutoksia tarvitaan, niistä valmistellaan hallituksen esitys. Hankkeen toimikausi päättyy 30.6.2026.

Lisätiedot:

Poliisijohtaja Hannele Taavila, p. +358 295 488 568, [email protected]