Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Regeringen beslutade om att ta fem asylsökande som räddats på Medelhavet till Finland från Malta

Inrikesministeriet
8.8.2019 13.18
Nyhet

Statsrådet har med sitt beslut fastställt EU-ministerutskottets riktlinje av den 12 juli om att inom ramen för interna omplaceringar från Malta ta emot högst fem asylsökande som räddats på Medelhavet före utgången av 2019. Begäran om att ta emot asylsökande gjordes av Europeiska kommissionen.

Ansökningarna för de asylsökande som räddats av fartyget Alan Kurdi och ett fartyg som tillhör Maltas väpnade styrkor behandlas i Finland i ett normalt asylförfarande. Behovet av internationellt skydd bedöms individuellt för varje sökande. Merparten av de räddade asylsökandena kommer från Sudan, Somalia och Sydsudan.

Målet är att enligt programmet för Finlands EU-ordförandeskap främja tillfälliga arrangemang för interna omplaceringar av dem som räddas till havs. Finland strävar efter mer förutsägbara åtgärder i stället för enstaka lösningar för varje fartyg. Att det land som innehar ordförandeskapet i praktiken visar solidaritet stöder för sin del främjandet av målen. I fortsättningen avstår Finland från interna omplaceringar tills man avtalar om ett tillfälligt arrangemang.

Det är fråga om en andra begäran i sommar från kommissionen till Finland att ta emot asylsökande som räddats till havs. Den första begäran gällde personer som räddats av fartyget Sea Watch III, som lagt till i Italien. Statsrådet beslutade den 11 juli att Finland har beredskap att ta emot högst åtta asylsökande från fartyget före utgången av 2019.

Sedan juni 2018 har sammanlagt cirka 800 personer som räddats till havs omplacerats i något över 10 stater inom EU.

Ytterligare information:

Sanna Montin, specialsakkunnig, tfn 0295 488 314, [email protected]

Sivun alkuun