Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Cybersäkerhetsstrategins verkställighetsprogram klart

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.3.2014 10.29
Nyhet

Försvarsministeriets pressmeddelande 11.3.2014

Verkställighetsprogrammet för den första nationella cybersäkerhetsstrategin har blivit klart. Säkerhetskommittén godkände verkställighetsprogrammet den 11 mars 2014. Verkställighetsprogrammet påskyndar realiserandet av cybersäkerhetsstrategin genom att det föreslår konkreta åtgärder som förbättrar cybersäkerheten.

Genom cybersäkerheten eftersträvas att medborgarna, företagen och myndigheterna ska kunna lita på cyberomgivningen. I verkställighetsprogrammet finns totalt 74 åtgärder för att förbättra cybersäkerheten. De har sammanställts på förslag från förvaltningsområdena och försörjningsberedskapsorganisationen.

Enskilda åtgärder koncentreras särskilt på myndigheternas andel av säkerheten. Utbildningen, forskningen och näringslivet har en viktig roll när det gäller att upprätthålla och utveckla cybersäkerheten. Flera av de åtgärder som presenteras i verkställighetsprogrammet syftar till lösningar genom vilka de finska företagens cybersäkerhet och möjligheter till affärsverksamhet samt samarbetet mellan myndigheterna och företagen främjas.

Viktiga utvecklingsobjekt i verkställighetsprogrammet för den nationella cybersäkerhetsstrategin är:

-cybersäkerhetscentret
-staten ska bedriva dataskyddsverksamhet dygnet runt
-ett tjänsteintegreringsprojekt för hemlig dataöverföring och förvaltningens säkerhetsnät (SATU)
-polisens handlingsförmåga vid bekämpningen av cyberkriminalitet
-utvecklande av den lagstiftning som anknyter till cyberomgivningen och cybersäkerheten
-forsknings- och utbildningsprogram och annan förstärkning av kompetensen

Säkerhetskommittén följer och samordnar verkställandet av strategin. Ministerierna och ämbetsverken svarar för att strategin verkställs, cybersäkerhetsuppgifter utförs och utvecklas samt att cyberstörningssituationer hanteras till den del som åtgärderna hör till dessa instansers verksamhetsområde. Åtgärderna vidtas för statsförvaltningens del huvudsakligen genom omfördelningar inom den statsekonomiska ramen och de årliga budgetarna.

Verkställighetsprogrammet finns i sin helhet på Säkerhetskommitténs webbplats på adressen www.turvallisuuskomitea.fi

Ytterligare upplysningar:
Säkerhetskommitténs generalsekreterare Vesa Virtanen, 0295 140 700

 
Sivun alkuun