Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Merkittäviä helpotuksia rahankeräysten järjestämiseen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2018 13.41
Tiedote 121/2018
Kuva: SPR

Rahankeräyslainsäädäntö uudistuu. Uusi laki korvaa nykyiset määräaikaiset keräyskohtaiset rahankeräysluvat jatkuvasti voimassa olevilla luvilla ja mahdollistaa ilmoituksenvaraiset pienimuotoiset kansalaiskeräykset. Hallituksen esitys uudeksi rahankeräyslaiksi annettiin eduskunnalle 25.10.

- Muutoksella helpotamme kansalaisaktiivisuutta vähentämällä yhdistyksiltä rahankeräyslupiin liittyvää paperinpyöritystä ja mahdollistamalla pienkeräykset myös pop-up tyyppisille uusille toimijoille, iloitsee sisäministeri Kai Mykkänen.

Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä olisi jatkossa joko jatkuvan rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä. Rahankeräyslaissa säädetään eräistä lain soveltamisalan ulkopuolelle jäävistä rahankeräyksistä sekä vaalikeräyksistä, joihin ei tarvitsisi hakea lupaa tai joista ei tarvitsisi tehdä ilmoitusta.

Vaihtoehtoina jatkuva rahankeräyslupa tai kertaluontoinen pienkeräys

Rahankeräyslupa myönnetään toistaiseksi voimassa olevana, ja hakuprosessia kevennetään huomattavasti nykyisestä. Myöntämisen edellytyksenä olisi pääsääntöisesti keräyksen järjestäjän toiminnan tarkoituksen ja keräystarkoituksen yleishyödyllisyys. Rahankeräysluvan haltijan tulisi tehdä vuosittain Poliisihallitukselle ilmoitus rahankeräysten järjestämisestä, keräystuotosta ja tuoton käyttämisestä sekä vuosisuunnitelma tulevista rahankeräyksistä.

Kertaluontoisen pienkeräyksen järjestämisestä riittäisi ilmoitus. Pienkeräyksen järjestäjältä ei edellytettäisi toiminnan tarkoituksen yleishyödyllisyyttä, ja keräyksen voisi järjestää muuhunkin kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen, ei kuitenkaan elinkeinotoiminnan tukemiseen tai oikeushenkilön varallisuuden kartuttamiseen. Keräystarkoitus tulee kertoa ilmoituksessa, ja sen toteutumista valvotaan. Pienkeräyksen tuotto saisi olla korkeintaan 10 000 euroa, ja keräyksen saisi järjestää korkeintaan kahdesti vuodessa.

Esityksellä toteutetaan pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman tavoitetta helpottaa vapaaehtoistoimintaa ja rahankeräysmenettelyyn liittyvää hallinnollista taakkaa keventämällä ja sujuvoittamalla lupaprosessia.

Uuden rahankeräyslain on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2019.

Lisätietoa hankkeesta:
https://intermin.fi/rahankeraysuudistus

Usein kysytyt kysymykset rahankeräysuudistuksesta:
https://intermin.fi/rahankeraysuudistus/ukk

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Sini Lahdenperä, p. 0295 488 312, [email protected]
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 5131 539, [email protected] (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)

 
Sivun alkuun