Hyppää sisältöön

Ministeri Ranne: hallitus vahvisti budjettineuvotteluissa poliisin ja rajavartiolaitoksen toimintaa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2024 19.33
Tiedote

”Ensi vuoden budjettiehdotus on osoitus siitä, että hallituksella on tahto vahvistaa turvallisuutta. Suomessa apua saa hädän hetkellä”, toteaa liikenne- viestintä ja sisäministeri Lulu Ranne.

Hallitus päätti budjettiriihessään ehdottaa sisäministeriön hallinnonalalle yhteensä 2,2 miljardia euroa vuoden 2025 talousarviossa. Hallinnonalan määräraha laskee ensi vuonna 372 miljoonaa euroa verrattuna tähän vuoteen. Säästöissä noudatetaan kuitenkin hallituksen päätöstä, jonka mukaan operatiivisissa tehtävissä eli kenttätyössä toimivien poliisien ja rajavartijoiden määrä ei vähene. 

- Hallitusohjelman mukaisesta poliisien määrän nostosta ei tingitä - määrä nostetaan 8 000 poliisihenkilötyövuoteen hallituskauden loppuun mennessä. Vahvaa kenttätoimintaa tarvitaan nykyisen turvallisuustilanteen vuoksi, sanoo ministeri Ranne.

Talousarvioesityksessä sisäasiainhallinnon määrärahatason laskuun vaikuttavat muun muassa kertaluonteisten lisäysten poistuminen, maahanmuuttomenojen vähentyminen sekä säästöpäätökset. Hallituksen keväällä linjaamissa julkishallinnon säästöissä kuitenkin poliisin, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin säästöosuudet on pidetty maltillisina.

Ministeri Ranne korostaa, että kaiken kaikkiaan hallinnonalan virastojen määrärahataso on noussut vuoden 2020 varsinaiseen talousarvioon verrattuna noin 342 milj. euroa. Vuodesta 2020 poliisin määrärahoja on lisätty noin 202 miljoonaa ja Suojelupoliisin noin 16 miljoonaa euroa. 

Viime vuosina merkittävimmät lisäykset poliisille on kohdennettu toiminnan tason turvaamiseen ja poliisimiesten määrän lisäämiseen.

Suojelupoliisin toimintamenojen kasvuun on vaikuttanut eniten uuden toimitilan kustannusten nousu. Vuodesta 2023 lähtien suojelupoliisi on saanut myös henkilöstöä lisää tiedustelun ja valtiollisen vaikuttamisen torjuntaan.

Maahanmuutosta säästöjä

Maahanmuuttohallintoon ehdotetaan ensi vuodelle noin 329 milj. euroa, mikä on noin 196 milj. euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Maahanmuuttovirastolle ja valtion vastaanottokeskuksille on tarkoitus kohdentaa toimintamenosäästöjä noin 9,3 milj. euroa. Vastaanoton piirissä olevien maahantulijoiden määrän arvioidaan laskevan, minkä lisäksi vastaanottorahaa alennetaan hallitusohjelman mukaisesti. Maahanmuuton määrärahoja ehdotetaan tämän perusteella vähennettäväksi yhteensä noin 182,5 milj. euroa.

Katujengeihin ja nuorisorikollisuuden kasvuun puututaan

Budjettikehykseen verrattuna hallitus on lisäämässä sisäasiainhallintoon 19 miljoonaa euroa, josta osoitetaan poliisille 11 miljoonaa euroa erityisesti katujengi- ja nuorisorikollisuuden sekä harmaan talouden torjuntaan. Rajavartiolaitokselle halutaan kohdentaa lisärahaa 6 milj. euroa välttämättömiin materiaalihankintoihin itärajan valvontaan. Pelastusopiston ja Helsingin pelastuskoulun pelastajakoulutettavien määrän lisäyksestä aiheutuviin materiaalihankintoihin ollaan osoittamassa 1 milj. euron lisäys. 

- Poliisille lisätään rahaa katujengien ja nuorisorikollisuuden torjuntaan 5 miljoonaa euroa. Tämä on lisäys aikaisemmin nuorten rikollisuuden ehkäisyyn ja torjuntaan myönnetyn 5 miljoonan euron pysyvän lisäyksen päälle. Näin poliisilla on vuonna 2025 käytettävissään 10 miljoonaa euroa, jolla puututaan katujengi- ja nuorisorikollisuuden huolestuttavaan kasvuun. Lisäksi koulupoliisitoimintaan kohdennetaan 2 miljoonaa euroa. Näillä panostuksilla pystytään puuttumaan ja ehkäisemään nuorisoväkivaltaa sekä suojelemaan suomalaisia lapsia ja nuoria, kertoo ministeri Lulu Ranne.

Valtioneuvosto antaa vuoden 2025 talousarvion eduskunnalle 23. syyskuuta. Eduskunta päättää talousarviosta joulukuussa.

Lisätiedot:

talous- ja suunnittelujohtaja Kati Korpi, p. 0295 488 513, [email protected]

neuvotteleva virkamies Antti Karila, p. 0295 488 288, [email protected]