Hoppa till innehåll

Minister Ranne: Regeringen stärkte polisens och Gränsbevakningsväsendets verksamhet vid budgetförhandlingarna

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.9.2024 19.33 | Publicerad på svenska 4.9.2024 kl. 11.33
Pressmeddelande

”Budgetförslaget för nästa år visar att regeringen har en vilja att stärka säkerheten. I Finland får människor hjälp i nödsituationer”, säger kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.

Regeringen beslutade vid sina budgetförhandlingar att föreslå sammanlagt 2,2 miljarder euro för inrikesministeriets förvaltningsområde i budgeten för 2025. Förvaltningsområdets anslag minskar nästa år med 372 miljoner euro jämfört med i år. I fråga om besparingarna iakttas dock regeringens beslut enligt vilket antalet poliser och gränsbevakare som arbetar i operativa uppgifter, det vill säga ute på fältet, inte minskar.

- Ökningen av antalet poliser genomförs i enlighet med regeringsprogrammet - antalet höjs till 8 000 polisårsverken före utgången av regeringsperioden. Det behövs kraftfulla åtgärder på fältet på grund av det nuvarande säkerhetsläget, säger minister Ranne.

Inrikesförvaltningens anslagsnivå sänks i budgetpropositionen bland annat på grund av bortfallet av tillägg av engångsnatur, de minskade migrationsutgifterna och sparbesluten. När det gäller de besparingar inom den offentliga förvaltningen som regeringen fastställde i våras är dock polisens, Gränsbevakningsväsendets och Skyddspolisens sparandelar måttfulla.

Minister Ranne betonar att anslagsnivån för ämbetsverken inom förvaltningsområdet totalt sett har stigit med cirka 342 miljoner euro jämfört med den ordinarie budgeten för 2020. Sedan 2020 har polisens anslag ökats med cirka 202 miljoner euro och Skyddspolisens med cirka 16 miljoner euro.

Under de senaste åren har de mest betydande tilläggsanslagen till polisen riktats till att trygga verksamhetens nivå och öka antalet polismän.

Skyddspolisens omkostnader har ökat mest på grund av de ökade kostnaderna för de nya lokalerna. Sedan 2023 har Skyddspolisen också fått mer personal för att bekämpa underrättelseinhämtning och statlig påverkan.

Besparingar i invandringen

För migrationsförvaltningen föreslås cirka 329 miljoner euro nästa år, vilket är cirka 196 miljoner euro mindre än i år. Avsikten är att det vid Migrationsverket och de statliga förläggningarna genomförs omkostnadsbesparingar på cirka 9,3 miljoner euro. Antalet inresande som omfattas av mottagningsverksamheten beräknas minska, och dessutom sänks mottagningspenningen i enlighet med regeringsprogrammet. Utifrån detta föreslås det att anslagen för invandring minskas med sammanlagt cirka 182,5 miljoner euro.

Man ingriper i gatugängen och den ökade ungdomsbrottsligheten

Jämfört med budgetramen anvisar regeringen ett tillägg på 19 miljoner euro till inrikesförvaltningen, varav polisen får 11 miljoner euro särskilt för bekämpning av gatugängs- och ungdomsbrottslighet och av grå ekonomi. Till Gränsbevakningsväsendet vill regeringen avsätta ytterligare 6 miljoner euro för nödvändiga materialanskaffningar i samband med övervakningen av östgränsen. För materialanskaffningar som föranleds av ökningen av antalet personer som utbildas till räddningspersoner vid Räddningsinstitutet och Helsingfors räddningsskola anvisas ett tillägg på 1 miljon euro.

- Polisen får 5 miljoner euro mer för bekämpning av gatugäng och ungdomsbrottslighet. Detta är ett tillägg utöver det permanenta tillägg på 5 miljoner euro som tidigare beviljades för förebyggande och bekämpning av ungdomsbrottslighet. Det betyder att polisen har 10 miljoner euro till sitt förfogande 2025 för att ingripa i den oroväckande ökningen av gatugängs- och ungdomsbrottsligheten. Dessutom anvisas 2 miljoner euro för skolpolisverksamheten. Med dessa satsningar kan vi ingripa i och förebygga ungdomsvåld och skydda finländska barn och unga, säger minister Lulu Ranne.

Statsrådet lämnar budgetpropositionen för 2025 till riksdagen den 23 september. Riksdagen beslutar om budgeten i december.

Mer information:
Kati Korpi, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 0295 488 513, [email protected]
Antti Karila, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 288, [email protected]