Hyppää sisältöön

Passilaki uudistuu - passien hintoihin maltillisia korotuksia

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2006 9.47
Tiedote -

Kasvokuva otetaan käyttöön biometrisenä tunnisteena passeissa. Biometrisen tunnisteen sisältävä passi on aikaisempaa turvallisempi matkustusasiakirja. Sen käyttöönotto on EU-maiden yhteinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä passien väärentämisestä ja väärinkäytöstä entistäkin vaikeampaa. Hallitus esitti uuden passilain vahvistamista torstaina 20. päivänä heinäkuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Uusi passilaki tulee voimaan 21. päivänä elokuuta 2006.

Passiuudistus muuttaa passin ulkonäköä ja voimassaoloaikaa. Lisäksi passin toimitusaika nopeutuu. Uudistuksen jälkeen lapsia ei voi merkitä vanhempien passeihin.

Uudessa passissa on tietosivun sisällä mikrosiru, johon on tallennettu samat tiedot, jotka ovat näkyvissä passin tietosivulla eli passin haltijan kasvokuva, henkilötiedot ja passin tiedot. Tämän lisäksi sirulla on turvatoimintoja, jotka vaikeuttavat passin väärentämistä ja sirun tietojen väärinkäyttöä.

Passin haltijan on huolehdittava siitä, että passin tiedot vastaavat väestötietojärjestelmän tietoja. Uusi passilaki velvoittaa passin haltijan hankkimaan uuden passin, jos hänen nimensä on muuttunut ja hän aikoo käyttää matkustusasiakirjana passia.

Vanhat passit ovat uudistuksen jälkeen täysin käyttökelpoisia passin viimeiseen voimassaolopäivään saakka.

Laki velvoittaa poliisia pitämään rekisteriä passeista.Passin myöntävä viranomainen vastaa siitä, että passia annettaessa sen koneellisesti luettavat tiedot ovat yhdenmukaiset passissa olevien henkilötietojen kanssa. Laki velvoittaa sisäasiainministeriön huolehtimaan passin koneellisesti luettavien tietojen tietoturvasta.

Lain hyväksymisen yhteydessä eduskunta edellytti, että hallitus käynnistää biometrisiä tunnisteita ja niiden käyttöä koskevan yleisen henkilötietojen suojaa koskevan lainsäädännön valmistelun.

Uuden passin hinta on 46 euroa

Uudenmallista biometrisin tunnistein varustettua passia voi hakea 21. päivästä elokuuta 2006 lähtien poliisilta ja Suomen ulkomaanedustustoista. Elokuun 21. päivänä ja sen jälkeen myönnettävien passien hinta on 46 euroa. Passin voimassaoloaika on enintään viisi vuotta.

Uuden passin toimitusaika on noin viikko, mutta lisämaksusta passin saa nopeammin. Pikatoimituksen aika on 1-3 päivää ja passin hinta on tällöin 60 euroa. Express-toimituksena passin voi saada Helsingistä ja Helsinki-Vantaan lentokentältä ja sen hinta on 80 euroa. Jos passin hankkii ulkomaanedustuston kautta, sen hinnaksi tulee 80 euroa.

Elokuun 21. päivän jälkeen myönnetyissä muukalaispasseissa ja pakolaisten matkustusasiakirjoissa on siru ja biometrinen tunniste.

> Lisää passista

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Kirsti Vihermaa, (09) 160 42330 (passilaki), lupahallintopäällikkö Anne Aaltonen, (09) 160 42224 (passien hinnat), projektipäällikkö Tommi Rakshit, (09) 160 42318 (biometria)

Sivun alkuun