Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Poliisin maksuihin muutoksia: passin hinta laskee, muiden lupien hinta pysyy ennallaan tai nousee

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2021 14.01
Tiedote 168/2021

Poliisin lupamaksuihin on tulossa muutoksia vuodelle 2022. Passin hinta laskee, mutta muiden lupien hinnat pääosin nousevat. Henkilökorttien hinnat pysyvät ennallaan. Muutosten taustalla on lupien kustannusvastaavuus. Lain mukaan luvista perittävien maksujen tulee vastata lupien myöntämisestä aiheutuneita kustannuksia.

Edellisistä vuosista poiketen vuonna 2022 kustannusvastaavuuslaskelmat on tehty luparyhmittäin. Taustalla ovat Valtiontalouden tarkastusviraston sekä Poliisihallituksen ja sisäministeriön sisäisen tarkastuksen tekemät suositukset, joiden mukaan lupien kustannusvastaavuus tulee määritellä ryhmittäin. 

Kustannusvastaavuuslaskennan mukaan matkustusasiakirjoista (esimerkiksi passeista) saatavat tuotot ylittävät toiminnasta aiheutuneet kustannukset, mutta muiden lupien kohdalla tilanne on päinvastainen. Lupien hinnoittelun periaatteita ei ole muutettu aikaisemmista vuosista.

Koronapandemia vaikuttanut matkustushalukkuuteen ja passihakemuksien määrään

Vuonna 2020 alkanut koronapandemia on vaikuttanut ihmisten matkustushalukkuuteen ja sitä kautta passi- ja henkilökorttihakemusten määrään. Viime vuonna passin hintoja nostettiin koronapandemiasta johtuneen kysynnän vähäisyyden takia.

Passihakemusten määrän odotetaan kuitenkin nousevan ensi vuonna. Ensi vuonna perinteisen käyntiasioinnin kautta vireille laitetun passin hinta laskee 58 eurosta 50 euroon hakemusmäärän ennakoidun kasvun sekä passivarmenteen maksun alenemisen vuoksi. Hintaero sähköisesti haettuun passiin pysyy ennallaan: sähköisesti haetun passin hinta on jatkossa 44 euroa.  Suomen sotiin osallistuneen passin hintaan ei tule muutoksia. 

Henkilökorttien maksuihin ei esitä muutosta. Henkilökorttien maksut on tarkistettu jo elokuussa 2021.

Korotuksia aselupiin, turva-alan lupiin ja rahankeräyslupiin

Paikallispoliisin aselupien ja Poliisihallituksen myöntämien asealan lupien hinnat nousevat, koska luvista saatavat tuotot eivät nykyisellään kata lupien myöntämisestä aiheutuneita kustannuksia. Esimerkiksi paikallispoliisin myöntämän aseluvan hinta nousee 90 eurosta 105 euroon.  Asealan elinkeinoluvan hinta nousee 375 eurosta 400 euroon.

Myös yksityiselle turva-alalle myönnettävien lupien hinnat nousevat. Muun muassa vartijaksi hyväksymisen hinta nousee 48 eurosta 55 eroon. Turvallisuusalan elinkeinoluvan hinta nousee 375 eurosta 400 euroon.

Korotuksia on tiedossa lisäksi arpajaislupien, rahankeräysten, yleisötilaisuuksien ja muiden yksittäisten lupien ja ilmoitusten hintoihin. Esimerkiksi rahankeräyksiin kuuluvan pienkeräysilmoituksen hinta nousee 55 eurosta 63 euroon ja rahankeräyksen vuosi-ilmoituksen hinta nousee 100 eurosta 120 euroon.

Asetus tulee voimaan 1.1.2022.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Johanna Kari, p. 0295 488 662, [email protected] 
 

 
Sivun alkuun