Hyppää sisältöön

Rajat ylittävän rikollisuuden ehkäisemiseen ja torjuntaan EU-rahoitusta 11,5 miljoonaa euroa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.4.2023 14.22
Tiedote

Sisäministeriö myönsi sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) syksyn 2022 haussa EU-rahoitusta kahdeksaan hankkeeseen sekä operatiiviseen toimintaan yhteensä noin 11,5 miljoonaa euroa. Rahoituksella vahvistetaan vakavien ja rajat ylittävien rikosten torjuntaa ja ehkäisemistä koskevia valmiuksia. 

Poliisin ja Suojelupoliisin järjestelmiä sekä tiedonkäsittelyä ja analyysikykyä kehitetään

ISF-rahaston tietojenvaihdon parantamista koskevasta erityistavoitteesta myönnettiin rahoitusta neljään hankkeeseen sekä operatiivista tukea.

Poliisihallitus sai rahoitusta kolmeen hankkeeseen ja lisäksi sille myönnettiin operatiivista tukea. Renki 2 -hankkeessa (2 565 401 euroa) jatkokehitetään Renki-yhteiskyselyjärjestelmää. Sen avulla eri viranomaiset voivat kysellä kansallisia ja kansainvälisiä etsintäkuulutustietoja. Tavoitteena on tuoda yhteiskyselyn piiriin uusia tietokantoja ja -järjestelmiä ja parantaa käytettävyyttä sekä tietosuojaa.

Keskitetyt palvelut -hankkeen (2 318 511 euroa) tavoitteena on kehittää, keskittää ja yhdenmukaistaa rikostorjunnan ja tiedustelun tiedonkäsittelyä ja mahdollistaa tekoälykyvykkyyksien hyödyntäminen tiedon analysoinnissa.

Matkustaja 2 -hankkeen (1 156 779 euroa) tavoitteena on kehittää edelleen kansallista kykyä vastaanottaa matkustajatietoja kaikissa liikennemuodoissa siten, että täytetään matkustajarekisteritietoja (PNR) koskevan EU-direktiivin vaatimukset. Lisäksi matkustajatietojen analysointia, raportointia ja tilastointia kehitetään Euroopan komission vaatimuksia vastaaviksi.
Operatiivisella tuella (1 208 000 euroa) varmistetaan Schengenin tietojärjestelmäkokonaisuuden (SIS II) jatkuva ylläpito ja käyttöpalvelut.

Suojelupoliisi (Supo) sai rahoitusta Tiedusteluanalyysi- ja tutkimustyökalut (INTER) -hankkeeseen (2 851 230 euroa). Hankkeessa hankittavat tiedusteluanalyysi- ja ‎tutkimustyökalut ‎parantavat Supon analyysikykyä automatisoimalla Supon ydintietojärjestelmän ‎toiminnallisuuksia ja hyödyntämällä tekoälyä. Tavoitteena on tunnistaa turvallisuutta ‎uhkaavia ilmiöitä ennaltaehkäisevästi ‎ja pystyä luomaan entistä luotettavampia tilannearvioita.‎

Tukea tilastotiedon tuottamiseen ihmiskaupan uhreista, ympäristörikostutkintaan, radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn ja ilmoittajansuojelulain toimeenpanoon 

ISF-rahaston rikosten torjuntaa ja ehkäisemistä koskevasta erityistavoitteesta myönnettiin rahoitusta neljään hankkeeseen.

Maahanmuuttoviraston TILDA - Ihmiskaupan Uhrien Auttamisjärjestelmän digitaaliset työkalut -hankkeessa (489 842 euroa) toteutetaan tilastointi- ja raportointityökaluja auttamisjärjestelmän käyttämään Ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmään (UMA). Näin mahdollistetaan tarkka ja tietoturvallinen tilastotiedon tuottaminen ihmiskaupan uhreista.

Poliisihallituksen YLPEYS - Ympäristörikoksiin liittyvän poliisitoimen edistäminen ja yhteistyön syventäminen -hanke (323 021 euroa) vahvistaa koulutuksen keinoin poliisin ja ympäristörikostutkimuksiin osallistuvien sidosryhmien osaamista sekä tietopohjaa ympäristörikostutkinnasta.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Re-Map Radikalisoitumisen ennaltaehkäisy, resilienssi ja mielenterveys -hankkeessa (423 986 euroa) koulutetaan eri kieli- ja kulttuuritaustaisten yhteisöjen avainhenkilöitä ja ammattilaisia, kuten poliiseja, mielenterveyden ja resilienssin vaikutuksesta radikalisoitumiseen.

Oikeusministeriön Ilmoittajansuojelulain koulutus -hankkeessa (210 093 euroa) tarkoituksena on lisätä tietoisuutta yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioissa sekä työntekijöiden ja kansalaisten keskuudessa ilmoittajansuojelulaista, lain edellyttämästä ilmoituskanavien perustamisesta ja ilmoittajien sekä ilmoitusten kohteiden suojelusta.

ISF-rahaston kokonaisrahoitusosuus ohjelmakaudella 2021-2027 on yhteensä noin 36,6 miljoonaa euroa, josta oli haettavissa noin 26 miljoonaa euroa. Seuraava haku käynnistyy toukokuussa.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Virpi Karjalainen, p. 0295 488 392, [email protected]