Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Rättssäkerheten för utlänningar som tagits i förvar förbättras och säkerheten på förvarsenheterna utvecklas

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 25.9.2014 14.20
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag till riksdagen överlämnat regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och lagen om bemötande av utlänningar som tagits i förvar och om förvarsenheter. Målet med propositionen är att förbättra ställningen och rättssäkerheten för utlänningar som tagits i förvar samt utveckla säkerheten på förvarsenheterna. Avsikten är att lagarna ska träda i kraft vid ingången av 2015.

Utlänningslagen ändras enligt regeringsprogrammet så att tagande i förvar av asylsökande barn som anlänt utan vårdnadshavare ska förbjudas och att bestämmelserna om tagande i förvar av barn ska preciseras. Enligt förslaget får ett barn under 15 år som saknar vårdnadshavare inte tas i förvar ens efter det att ett beslut om avlägsnande av barnet ur landet har blivit verkställbart. Avsikten är också att begränsa situationer där barn som har fyllt femton år och är i landet utan vårdnadshavare tas i förvar för att säkerställa avlägsnandet ur landet. Tagande i förvar av minderåriga i polisens lokaler förbjuds.

Anmälningsskyldigheten underlättas med hjälp av videokonferenser

I lagen om bemötande av utlänningar som tagits i förvar och om förvarsenheter föreslås sådana ändringar som förbättrar ställningen och rättssäkerheten för utlänningar som tagits i förvar. Dessutom förbättras säkerheten på förvarsenheter samt för deras klienter och personal.

Avsikten är att ändra utlänningars anmälningsskyldighet så att den blir ett bättre fungerande alternativ till tagandet i förvar. Till lagen ska också fogas en möjlighet att ordna en rättegång som gäller tagande i förvar med hjälp av videokonferens eller någon annan lämplig teknisk dataöverföring. Detta sparar polisens resurser på ett betydande sätt i och med att utlänningar som tagits i förvar inte längre behöver transporteras till tingsrättens sammanträden.

Olika alternativ för tagande i förvar utreds

I samband med behandlingen av propositionen konstaterade regeringen att målet är att helt slopa åldersgränsen på 15 år enligt propositionen, dvs. att utvidga förbudet mot tagande i förvar så att det gäller alla ensamkommande minderåriga som ska avlägsnas ur landet. Med tanke på detta ska inrikesministeriet utifrån en internationell jämförelse göra en utredning om olika alternativ för tagande i förvar av utlänningar. Vid utredningen ska speciell uppmärksamhet fästas vid de alternativ som tillämpas i stater som förbjudit tagande i förvar av minderåriga ensamkommande asylsökande.

Avsikten är att utredningen innehåller en bedömning av hur alternativen lämpar sig för Finland och förslag till genomförandet av dessa. Utredningen blir klar före utgången av 2014 och målet är att en kompletterande regeringsproposition ska överlämnas ännu under denna valperiod.

www.intermin.fi/sv/lagberedning/tagande_i_forvar_av_utlanningar

Ytterligare information:
Harri Sivula
, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 623

 
Sivun alkuun