Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Sisäministeri Mykkänen epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Romaniaan

Sisäministeriö 6.2.2019 10.07
Tiedote 8/2019

Sisäministeri Kai Mykkänen osallistuu epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Bukarestissa 7. helmikuuta. Kokouksen aiheina ovat muun muassa Euroopan parlamentin terrorismiraportti ja sen suositukset, turvapaikkajärjestelmän uudistuksen eteneminen ja Schengen-alueen tulevaisuus.

Sisärajatarkastukset ovat edelleen voimassa kuudessa jäsenmaassa: Saksassa, Itävallassa, Ranskassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Tämä on aiheuttanut yleistä keskustelua Schengen-alueen toimivuudesta. Sisäministerit keskustelevat muun muassa komission tiekartasta Schengenin palauttamiseksi ennalleen.

EU:n sisäministerit keskustelevat lisäksi siitä, pitäisikö EU:n sopia väliaikaisesta järjestelystä, jolla turvapaikanhakijoita jaettaisiin jäsenmaiden kesken. Nyt esimerkiksi Välimeren maat joutuvat turvautumaan tapauskohtaisiin järjestelyihin, kun mereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita siirretään eri jäsenvaltioihin.

Ehdotus Dublin-järjestelmän muuttamiseksi ei ole edennyt Euroopan unionissa. Dublin-asetuksessa määrätään siitä, mikä maa on velvollinen käsittelemään turvapaikkahakemuksen. Nyt asetusta on ehdotettu muutettavaksi siten, että siinä säädettäisiin myös mekanismista, jonka puitteissa jäsenvaltiot tukisivat suuren hakijapaineen kohteeksi joutunutta jäsenvaltiota.

Sisäministerit pohtivat myös sitä, pitäisikö turvapaikkajärjestelmän uudistusta koskeva niin kutsuttu CEAS-paketti avata, ja edistää sen sisältämistä ehdotuksista niitä, joista yhteisymmärryksen saavuttaminen on lähempänä.

– Olisi tärkeää, että pystyisimme EU:ssa viemään edes osaa CEAS-paketin ehdotuksista eteenpäin. Paine uudistukselle on edelleen kova, sanoo ministeri Mykkänen.

Epävirallisessa ministerineuvostossa käsitellään myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia. Suomi kannattaa, että Euroopan komissio aloittaisi Irakin kanssa neuvottelut takaisinottosopimuksesta.

– Tarvitsemme tehokkaampaa EU-yhteistyötä palautuksiin liittyen. Tällä hetkellä kaikki jäsenmaat joutuvat tahoillaan ratkomaan samanlaisia paluukysymyksiä, ministeri Mykkänen kertoo.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, [email protected]

Palaa sivun alkuun