Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Sisäministerit keskustelevat muuttoliikkeestä, Afganistanin tilanteesta ja lasten seksuaaliväkivallan torjunnasta

Sisäministeriö
7.10.2021 14.48
Tiedote 126/2021

EU:n sisäministerit kokoontuvat Luxemburgiin perjantaina 8.10. oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Ministereiden asialistalla on muun muassa muuttoliikkeen ulkoinen ulottuvuus, Afganistanin tilanne ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunta. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Asialistalla kumppanuudet kolmansien maiden kanssa sekä ajankohtainen muuttoliiketilanne

Molempia osapuolia hyödyttävät kumppanuudet kolmansien eli EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ovat nousseet keskeiseksi osaksi EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa ja sen uudistusta. 

– Nyt ollaan siirtymässä yleisestä kumppanuuksia koskevasta keskustelusta konkreettisiin maakohtaisiin toimintasuunnitelmiin. Räätälöityjen suunnitelmien osana pyritään muun muassa edistämään perus- ja ihmisoikeusmyönteisiä ratkaisuja kumppanimaissa, ministeri Ohisalo kertoo.

Yhdeksäksi prioriteettimaaksi on tässä vaiheessa valittu Tunisia, Marokko, Libya, Nigeria, Niger, Bosnia-Hertsegovina, Turkki, Afganistan ja Irak. Näille maille tehtävissä toimintasuunnitelmissa määritellään selkeät tavoitteet, täydentävät tukitoimet ja konkreettiset aikataulut. Neuvostossa sisäministerit kuulevat suunnitelmatyön etenemisestä. 

Lisäksi neuvostossa keskustellaan ajankohtaisesta muuttoliiketilanteesta. Todennäköisesti esiin nousevat paitsi perinteisesti tärkeät Välimeren reitit, myös erityisesti Valko-Venäjän toiminta Puolan, Liettuan ja Latvian vastaisilla rajoilla sekä Afganistanin tilanteen vaikutukset. 

Afganistania koskeva terrorismintorjunnan toimintasuunnitelma esillä

Keskustelua Afganistanin tilanteesta ja sen vaikutuksista on Talibanin valtaannousun jälkeen käyty aktiivisesti EU-maiden välillä. Elokuun lopulla pidettiin ylimääräinen Afganistan aiheinen oikeus- ja sisäasioiden neuvosto, jonka jälkeen annettiin julkilausuma. Neuvostossa kuullaan puheenjohtajamaa Slovenian ja Euroopan komission tilannekatsaus Afganistanista sekä esittely Afganistania koskevan terrorismintorjunnan toimintasuunnitelmasta. 

Uusia toimia lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi

Sisäministerit keskustelevat myös lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tutkinnan digitaalisuudesta ja siihen liittyvistä haasteista. Euroopan komissio työstää paraikaa uutta lainsäädäntöinstrumenttia verkkovälitteisen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi. Tulevan instrumentin odotetaan sisältävän toimia, joilla puututtaisiin tilanteisiin, joissa verkkoalusta ei poista lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia. 

Suunnitteilla on myös lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa torjuvan EU:n osaamiskeskuksen perustaminen. Sen tavoitteena olisi tehostaa yhteistyötä jäsenvaltioiden viranomaisten, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Keskus myös tukisi jäsenvaltioita kaikissa toimissa liittyen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennalta estämiseen kuten lainvalvonta, uhrien auttaminen sekä kansainvälinen yhteistyö.

Lisätietoja:

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, [email protected] 
erityisavustaja Milja Henttonen, p. 050 599 3094, [email protected] (ministeri Ohisalon haastattelupyynnöt)

Sivun alkuun