Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi rajoittaa maahantuloa eteläisestä Afrikasta koronamuunnoksen takia

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.11.2021 14.04
Tiedote 154/28.11.2021

Sunnuntaista 28. 11. klo 15 alkaen Suomi rajoittaa ulkorajoillaan niiden matkustajien maahantuloa, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa. Valtioneuvosto päätti asiasta 28. marraskuuta.

Päätös tarkoittaa, että edellä mainitussa Afrikan maassa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus Covid-19 -rokotussarjasta.  Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.
Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 19.12. saakka. 

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos B.1.1.529 (omikron) voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta. Ministeriö ja Aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet kuntia terveysturvatoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

Rajavartiolaitos tarkistaa maahantulijoita ja tukee terveysviranomaisia

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin. 

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta. Sisärajoilla Rajavartiolaitos avustaa terveysviranomaisten pyynnöstä. Terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti. 

Valtioneuvoston edellisen 25.11.2021 päätöksen voimaantuloa aikaistetaan niin, että päätös tulee voimaan 28.11. klo 15. Namibia poistetaan päätöksen liitteenä olevasta maaluettelosta.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä Covid-19 - rokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu rajoituksia. Katso voimassa olevat maahantulon rajoitukset ja terveysturvallisuusvaatimukset alla olevilta verkkosivuilta.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.
 

 
Sivun alkuun