Hyppää sisältöön

Lagar som gäller säkerheten vid idrottsevenemang träder i kraft i mars

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.2.2022 13.58
Pressmeddelande 26/2022

Nya lagar ska förbättra säkerheten vid fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang. Statsrådet har utfärdat en förordning om ikraftträdande av lagen om Europarådets konvention om en integrerad strategi för trygghet, säkerhet och service vid fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang samt av lagen om ändring av lagen om sammankomster. Republikens president stadfäste lagarna den 16 december 2021 och de träder i kraft den 1 mars 2022.

Europarådets konvention syftar till att skapa en trygg miljö utan störningar och en positiv stämning vid fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang. Den föregående konventionen från 1985 sades upp den 4 januari 2022 och uppsägningen träder i kraft den 1 augusti 2022.

- När idrottsevenemang ordnas ska det beaktas att deltagarnas hälsa och välbefinnande tryggas, att  evenemanget förlöper utan störningar och att man skapar en trevlig stämning. Detta uppnås bland annat genom att uppdatera bestämmelserna om säkerhetsarrangemangen och den allmänna ordningen och säkerheten vid evenemang, berättar Jouko Huhtamäki, konsultativ tjänsteman vid inrikesministeriet.

Enligt konventionen ska olika grupper som medverkar i arrangemangen kring evenemang i större utsträckning engageras i att garantera tittarnas säkerhet. 

Dessutom ändras lagen om sammankomster så att vissa bestämmelser om beredskaps- och krisplanering i konventionen ska beaktas i samband med de tillställningar som avses i konventionen. 

Ytterligare information:
Jouko Huhtamäki, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 556, [email protected]

Sivun alkuun