Väestönsuojelua on kehitettävä myös varautumisen mallimaassa

sisäministeriö
Mari Rantanen
Julkaisuajankohta 17.2.2025 10.50
Kolumni

Suomessa on monin tavoin hyvin toimiva väestönsuojelun järjestelmä, mutta myös kehittämistarpeita on kertynyt vuosikymmenten varrella. Hallituksen tavoitteena on, että väestönsuojelua vahvistetaan muun muassa uudistamalla sääntelyä ja kehittämällä väestönsuojelutyön organisointia.

Väestönsuojelu on vuosikymmeniä ollut Suomessa tärkeä osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä ja varautumista. Väestönsuojelun valmiuden kehittäminen on maanpuolustuksen tavoin pitkäjänteistä työtä. 

Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa, mutta väestönsuojelua pitää ylläpitää ja kehittää rauhan aikana. Sisäministeriössä väestönsuojelun kehittämistarpeet ovat hyvin tiedossa. Suomalaiseen väestönsuojeluun soveltuvia oppeja on myös saatu Ukrainan valitettavista kokemuksista.

Tiedämme kaikki sen, että Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut pitkäkestoisesti ja perustavanlaatuisesti. Valmiuteen ja varautumiseen on siksi kiinnitettävä erityistä huomiota.

Varautuminen on tärkeä osa hyvinvointialueen pelastustoimen työtä 

Varautuminen kuuluu pelastustoimen perustehtäviin. Hyvinvointialueet pelastustoimen järjestäjinä ovat tärkeässä roolissa väestönsuojelun suorituskykyjen ja koordinaation varmistajina. Hyvinvointialueet vastaavat siitä, että pelastustoimen palvelut toteutuvat kaikissa tilanteissa ja myös sotilaallisen uhan aikana meitä siviilejä kyetään varoittamaan, suojaamaan eri keinoin ja apua tarvitsevat pystytään pelastamaan. 

Sisäministeriö onkin hyvinvointialueiden ohjauksessa korostanut vahvasti väestönsuojelun ja pelastustoiminnan valmiuksien merkitystä. Vaikka väestönsuojelu on kehittynyt kokonaisuutena hyvään suuntaan, alueellisia eroja järjestelmän kuntoon saattamisessa on ja varautumisen resurssointiin pitää kiinnittää hyvinvointialueilla huomiota.

Hallitusohjelman tavoitteiden mukainen työ on käynnissä. Väestönsuojeluun liittyvää sääntelyä tarkastellaan pelastuslain toisen vaiheen uudistuksessa ja valmiuslain kokonaisuudistuksessa. Aiemmin syksyllä täsmensimme asetuksella hyvinvointialueen viranomaisten yhteistyön käytäntöjä. Sisäministeriössä on valmisteltu useita väestönsuojelun työnjakoa selventäviä ja varautumista parantavia ohjeita. Kansainvälistä väestönsuojelun yhteistyötä on syvennetty muun muassa Ruotsin, Norjan ja Viron kanssa.

Pidetään myös hyvää huolta väestönsuojistamme. Vaikka meillä on Suomessa EU:n kattavin väestönsuojaverkosto, monet väestönsuojat ovat kunnostamisen tarpeessa. Tärkeää on, että kiinteistöjen omistajat huolehtivat siitä, että väestönsuojat pidetään toimintakuntoisina ja että väestönsuojan käyttöönottoon on osaamista. Meidän on huolehdittava, että kaikki väestönsuojat ovat otettavissa käyttöön 72 tunnissa kuten pelastuslaissa edellytetään. 

Mari Rantanen
Sisäministeri