Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voisi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 5.12.2018 11.37
Tiedote 141

Tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voisi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden. Tällaisia rikoksia olisivat maanpetos, valtiopetos ja Suomen elintärkeitä etuja vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset. Hallitus antoi esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta eduskunnalle 5. joulukuuta.

Kansalaisuuden voisi menettää vain, jos henkilöllä on myös toisen valtion kansalaisuus ja riittävästi tosiasiallisia siteitä toiseen kansalaisuusvaltioonsa. Myös syntyperäinen Suomen kansalainen voisi menettää kansalaisuutensa.

– Maanpetoksista ja terrorismirikoksista tuomitut ovat menettäneet lojaliteettinsa Suomea ja suomalaisia ko htaan. Tällöin jopa kansalaisuuden menetys on tietyin reunaehdoin perusteltua, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.

Esityksessä ehdotetaan, että Suomen kansalaisuuden voisi menettää, jos syyllistyy sellaiseen valtion elintärkeitä etuja vastaan tehtyyn rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään 8 vuotta vankeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos ja vakoilu. Edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle olisi myös se, että henkilö on saanut vähintään 5 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Kansalaisuuden voisi niin ikään menettää terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten, kuten kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, ydinräjähderikoksen, kaappauksen tai surman perusteella. Edellytyksenä olisi lisäksi aina se, että kyseinen rikos olisi kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan.

Maahanmuuttovirasto päättäisi kansalaisuuden menettämisestä rikostuomion perusteella

Päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekisi Maahanmuuttovirasto. Päätös voitaisiin tehdä Suomessa annetun lainvoimaisen rikostuomion perusteella. Maahanmuuttoviraston päätökseen voisi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Hanke liittyy hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan, jonka mukaan YK:n ja EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman organisaation toimintaan osallistuminen sekä matkustaminen ulkomaille terrorismirikoksen tekemistä varten ja tällaisen matkustamisen rahoittaminen kriminalisoidaan, minkä jälkeen säädetään mahdollisuudesta mitätöidä Suomen kansalaisuus terrorismitoimiin osallistuneilta kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Lisätietoja

Lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen, p. 0295 488 626, [email protected]
erityisasiantuntija Hanna Pihkanen, p. 0295 488 256, [email protected]
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 513 1539, [email protected] (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)

 
Sivun alkuun