Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston periaatepäätös ohjaa väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyä ja torjuntaa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.7.2024 13.47
Tiedote

Valtioneuvosto antoi torstaina 11. heinäkuuta periaatepäätöksen toimenpideohjelmasta, jolla ennaltaehkäistään ja torjutaan väkivaltaista radikalisoitumista ja väkivaltaista ekstremismiä.

Toimenpideohjelmassa määritellään keskeiset toimenpiteet, joilla Suomessa ennaltaehkäistään ja torjutaan väkivaltaista radikalisoitumista ja väkivaltaista ekstremismiä. Toimenpideohjelman päivittämisestä on linjattu hallitusohjelmassa.

Ennaltaehkäisy ja torjunta kohdistuvat kaikkiin väkivaltaisen ekstremismin muotoihin. Väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy ja torjunta ovat tärkeä osa terrorismin torjuntaa.

Toimenpideohjelmassa on kaikkiaan 43 toimenpidettä. Ne on jaoteltu kansallisen tason toimintaan, alueellisen ja paikallisen tason toimintaan sekä yksilötason työskentelyyn.

Väkivaltainen radikalisoituminen tarkoittaa prosessia, jonka edetessä väkivalta alkaa näyttäytyä henkilölle hyväksyttävänä keinona aatemaailman mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Väkivaltainen ekstremistinen toiminta on aatemaailmaan perustuvaa väkivallan käyttöä, sillä uhkaamista, siihen kannustamista tai sen tukemista.

Toimenpideohjelma perustuu laajaan yhteistyöhön

Tavoitteena on väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kuitenkin tilanteissa, joissa ennaltaehkäisyn toimet eivät ole enää riittäviä, erilaiset torjunnan keinot muodostuvat tärkeiksi.

Kansallisen tilannekuvan lisäksi on tärkeää seurata ja arvioida kansainvälisten tapahtumien mahdollisia heijastevaikutuksia Suomeen. Toimenpiteissä on nykytilanteen lisäksi pyritty ennakoimaan muutoksia, joita väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvissä ilmiöissä voi tapahtua. Toimenpideohjelmassa pyritään esimerkiksi kehittämään yhteistyötä kehittyvän teknologian vaikutusten tunnistamisessa.

Sisäministeriö koordinoi kansallista väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyä ja torjuntaa. Toimenpideohjelmaa toteutetaan laajassa yhteistyössä.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Jenni Raitanen, p. 0295 488 689, [email protected] (paikalla 11.7.2024)