Hyppää sisältöön

Vastaanottorahaa pienennetään nykyisestä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 4.7.2024 13.53
Tiedote

Vastaanottojärjestelmän piirissä olevien vastaanottorahaa ja käyttörahaa pienennetään. Lainmuutos tulee voimaan 1.8. alkaen ja on voimassa väliaikaisesti vuoden 2025 loppuun asti. Hallitus esitti 4. heinäkuuta vahvistettavaksi vastaanottolain muutoksen. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lakimuutos perjantaina.

Vastaanottorahaa ja käyttörahaa myönnetään kansainvälistä suojelua hakeville, tilapäistä suojelua saaville ja ihmiskaupan uhreille, joilla ei ole kotikuntaa. Vähennyksen suuruus riippuu siitä, onko kyseessä yksinasuva, yhteistaloudessa asuva, yksinhuoltaja vai lapsi. 

Laki on voimassa väliaikaisesti, koska vastaanottorahan määrä arvioidaan uudelleen pian käynnistyvässä vastaanottolain uudistuksessa. Vastaanottoraha aiotaan pienentää hallitusohjelman mukaisesti perustuslain ja vastaanottodirektiivin sallimaan minimiin.

Nyt tehtävällä muutoksella tavoitellaan säästöjä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Sillä arvioidaan saavutettavan yli 16 miljoonan säästöt vuosina 2024-2025.

Vastaanottoraha on tarkoitettu lyhytaikaiseksi

Vastaanottoraha on suunniteltu lyhytaikaiseksi etuudeksi. Vastaanottorahaa myönnetään, jos henkilö on tuen tarpeessa, eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllä tai muista tuloista tai varoista. 

Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu jokapäiväisen elämän välttämättömiin menoihin, kuten vaatteisiin, vähäisiin terveydenhuollon kustannuksiin ja joukkoliikenteen kuluihin sekä ruokamenoihin, jos vastaanottokeskus ei järjestä ateriapalvelua. Käyttörahaa myönnetään ilman huoltajaa maahan tulleille lapsille, jotka saavat täyden ylläpidon alaikäisille suunnatuissa vastaanottoyksiköissä.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Tiina Järvinen, p. 0295 488 625, [email protected]

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio