Hoppa till innehåll

Mottagningspenningens belopp sänks från nuvarande

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 13.53
Pressmeddelande

Mottagningspenningen och brukspenningen för personer som omfattas av mottagningssystemet sänks. En lagändring som gäller detta träder i kraft den 1 augusti och kommer att vara i kraft temporärt till utgången av 2025. Regeringen föreslog den 4 juni att ändringarna i den så kallade mottagningslagen ska stadfästas. Avsikten är att republikens president ska stadfästa lagändringen på fredag.

Mottagningspenning och brukspenning beviljas personer som söker internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd och personer som är offer för människohandel och som inte har hemkommun. Hur mycket beloppet sänks beror på om det är fråga om en ensamboende, en person som bor i gemensamt hushåll, en ensamförsörjare eller ett barn.

Lagen är i kraft temporärt eftersom mottagningspenningens belopp kommer att bedömas på nytt i samband med den översyn av mottagningslagen som snart inleds. Avsikten är att mottagningspenningen i enlighet med regeringsprogrammet ska sänkas till det minimum som tillåts enligt grundlagen och mottagandedirektivet.

Avsikten med lagändringen är att uppnå besparingar för att balansera de offentliga finanserna. Man räknar med en besparing på över 16 miljoner euro under 2024–2025.

Mottagningspenningen är avsedd som en kortvarig förmån

Avsikten är att mottagningspenningen ska vara en kortvarig förmån. Mottagningspenning beviljas en person som är i behov av stöd och inte kan få sin försörjning genom förvärvsarbete eller genom andra inkomster eller tillgångar.

Mottagningspenningens grunddel är avsedd för utgifter som är nödvändiga för det dagliga livet, såsom utgifter för kläder, smärre hälso- och sjukvårdsutgifter, utgifter för användning av kollektivtrafik samt utgifter för kost i de fall där förläggningen inte ordnar måltider. Brukspenning beviljas barn som kommit till landet utan vårdnadshavare och för vilka en mottagningsenhet för minderåriga ordnar fullt uppehälle.

Mer information:
Tiina Järvinen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 625, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram