Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Det regionala transportstödet fortsätter åren 2023–2025 ‒ nya kommuner i östra Finland omfattas av stödet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2022 14.12 | Publicerad på svenska 9.12.2022 kl. 15.14
Pressmeddelande

Den 8 december 2022 utfärdade statsrådet en förordning enligt vilken det regionala transportstödet fortsätter åren 2023–2025. Transportstödet förblir i stort sett detsamma som tidigare. Transportstödet minskar fraktkostnaderna för långa transportresor för produkter som bearbetas av små och medelstora företag i glesbefolkade områden och förbättrar därmed förutsättningarna för företagsverksamhet och företagens konkurrenskraft.

I regeringens proposition till riksdagen med förslag till statsbudget för 2023 har det föreslagits att det beviljas 6,3 miljoner euro i anslag för regionalt transportstöd. Det föreslagna anslaget för 2023 är 300 000 miljoner euro högre än åren 2020‒2022. Höjningen beror på att stödområdet för transportstöd utvidgas till Imatra, Parikkala, Rautjärvi och Ruokolahti kommun. Bakgrunden till utvidgningen av stödområdet är det förslag som lagts fram av den statssekreterararbetsgrupp som utredde stärkandet av livskraften i östra Finland.

”Regeringens budskap är tydligt: vi vill hålla hela Finland livskraftigt. Transportstödet är en konkret handräckning till små och medelstora företag i glest bebyggda områden. Jag anser att det är viktigt att stödet utvidgas till att omfatta de nya kommunerna i östra Finland. De senaste åren har särskilt prövat ekonomin i östra Finland och detta är ett sätt att stärka regionens konkurrenskraft”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Transportstöd kan beviljas små och medelstora företag som är verksamma i glest bebyggda områden

Transportstöd kan beviljas för långa transporter av produkter som förädlats av små eller medelstora företag i landskapen Lappland, Norra Österbotten, Kajanaland, Norra Karelen, Norra Savolax, Södra Savolax och Mellersta Österbotten, i Saarijärvi-Viitasaari ekonomiska region samt inom Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi och Parikkala kommun.

Stödets storlek för landsvägs- och järnvägstransporter är beroende på transportsträckans längd 9–20 procent av den betalda transportavgiften. Stödet för hamnverksamheten är 1 euro eller två euro per ton beroende på var hamnen ligger. 

Ansökningsperioden för transportstödet är ett kalenderår. Ansökan om stöd görs elektroniskt hos NTM-centralen i Norra Österbotten inom tre månader från utgången av varje ansökningsperiod.

Transportstödet är statsunderstöd enligt prövning, och vid beviljandet av stödet ska Europeiska unionens regler för statligt stöd iakttas.

Förordningen träder i kraft den 1 januari 2023.

Ytterligare information:
Sonja Hällfors, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7380
Mikko Ojala, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3506
Ida Berg, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7043

 
Sivun alkuun