Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Digitaalisten TE-palvelujen uudistus etenee – palvelut löytyvät nyt Työmarkkinatorilta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2022 14.10
Tiedote

Työnhakijoiden ja työnantajien uusi digitaalinen palvelualusta, Työmarkkinatori, on otettu käyttöön. Uutena toiminnallisuutena on työnhakuprofiilin laatimis- ja julkaisumahdollisuus, joka auttaa töitä ja tekijöitä löytämään toisensa entistä paremmin. Kokonaisuudessaan uudistetut TE-hallinnon tietojärjestelmäpalvelut ovat käytössä vuoden 2023 loppuun mennessä.

TE-palvelujen henkilö- ja yritysasiakkaat on toukokuun alusta ohjattu käyttämään valtakunnallisen te-palvelut.fi -verkkosivuston sijaan Työmarkkinatoria. Ensi vaiheessa uudistus näkyy verkkopalvelumuutoksena, kun sähköinen asiointi ja tietosisällöt on siirretty Työmarkkinatorille. Muilta osin digipalvelut tullaan uudistamaan vaiheittain niin asiakkaiden, asiantuntijoiden kuin asiakastietojärjestelmän osalta.

Uudistuksen arvioidaan parantavan työllisyyttä vuositasolla noin 200–1 200 työllisellä. Vaikutus perustuu erityisesti tekoälypohjaiseen työnhakijoiden ja työpaikkojen kohtaannon parantamiseen.

”Digitaalisten TE-palvelujen uudistus tarkoittaa sujuvampia palveluja ja nopeampaa asiointia. Kannustan kaikkia työnhakijoita ja työntekijöitä etsiviä kokeilemaan uutta työnhakuprofiilia. Laitetaan tekoäly töihin, jotta työt ja tekijät löytävät toisensa aiempaa paremmin”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Työmarkkinatorilla sekä työnhakijoiden että työpaikkojen profiilit perustuvat osaamispohjaiseen tietoon. Työnhakuprofiili on mahdollista julkaista anonyyminä, mikä lisää yhdenvertaisuutta. Tekoälyyn pohjautuva kohtaantotoiminnallisuus ehdottaa työnhakijalle sopivia työpaikkoja ja työnantajalle sopivia työnhakijoita. Työnhakuprofiilin käytöstä ei aiheudu oikeusvaikutuksia. Se on kuitenkin yksi tapa osoittaa pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin kuuluvaa aktiivisuutta.

Uudistus myös selkeyttää ja ajantasaistaa julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen asiakastietojen käsittelyä koskevaa sääntelyä. 

Uudistus etenee tasavallan presidentin vahvistettavaksi 20.5.2022. Uudistusta koskevat lait tulevat voimaan 23.5.2022.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 029 504 7372
(lainsäädäntö) hallitussihteeri Emmi Äijälä, TEM, p. 029 504 7216
(digitaaliset TE-palvelut-hanke) neuvotteleva virkamies Mikko Kuoppala, TEM, p. 029 504 9245

 
Sivun alkuun