Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Elinkeinoministeri Lintilä: Puoliväliriihen päätökset uudistuvan teollisuuden ja investointien tueksi kannattelevat Suomea koronan jälkeen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.4.2021 21.00
Tiedote

– Tekemämme päätökset hallituksen puoliväliriihessä uudistuvan teollisuuden, kotimaisen omistamisen ja investointien sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tueksi kannattelevat Suomen nousua koronakriisistä, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo.

Teollisuuden sähköistämistuki kannustaa hiilineutraaliin tuotantoon

Hallitus päätti puoliväliriihessä laajapohjaisesti valmistellusta uudistuvan teollisuuden strategiasta, joka korostaa teollisen tuotannon merkitystä Suomelle. 

Teollisuuden investointien edistämisen sekä teollisuuden kustannuskilpailukyvyn turvaamisen tukena ovat teollisuuden vähähiilisyystiekartat sekä teollisuuden sähköistämistuki. 

– Päätimme ottaa käyttöön energiaintensiivisten yritysten sähköistämistuen, joka kannustaa entistä tehokkaammin hiilineutraaliin tuotantoon, energiaintensiivisten yritysten sähköistämiseen ja huomioi kustannuskilpailukyvyn, kertoo ministeri Lintilä.

Puolet sähköistymistuesta on käytettävä tukikaudella päästöjä vähentäviin, uusiutuvan energian osuutta lisääviin tai energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin. Kehykseen varataan tukea varten ensi vuodelle 87 miljoonaa euroa kasvaen 122 miljoonaan vuonna 2025. Tuki-intensiteetti on 25% ja tuen enimmäismäärä 150 miljoonaa euroa vuodessa.

Investointien lupamenettelyihin sujuvuutta

Teollisuuden investointien sujuvuutta kehitetään siten, että lupamenettelyä kehitetään kohti yhden luukun periaatetta. Tätä tukee myös lupaprosessin digitalisointi. Tavoitteena on luvituksen käsittelyajan vähentäminen pääsääntöisesti alle vuoteen lupakäsittelyn laatua vaarantamatta.

Suomeen suuntautuvien suurten ja strategisesti merkittävien investointien edistämiseksi luodaan kiihdytyskaista, jota voidaan käyttää talouspoliittisen ministerivaliokunnan niin päättäessä.

Tki-panostukset tukevat teollisuuden arvonlisän ja tuottavuuden nousua

Hallitusohjelman tavoitetta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanosten nostamisesta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä tuetaan parlamentaarisen työryhmän asettamisella.

– On hyvä, että tulemme saamaan työryhmältä esitykset TKI-panosten rahoituksen nostamisen vaihtoehdoiksi, ministeri Lintilä kertoo.

– Kartoitamme myös uudistuvan teollisuuden keskeiset tutkimustarpeet ja esitämme niitä soveltuviin EU- ja muihin kansainvälisiin TKI-ohjelmiin, kommentoi ministeri Lintilä. 


Finnveran luotoilla ja yrittäjälainalla tuetaan pk-yritysten investointikyvykkyyttä 

– On tärkeää, että suomalaisen teollisuuden rahoitusmahdollisuudet niin määrän kuin hinnan puolesta ovat kansainvälisesti kilpailukykyisiä ja Suomessa osataan käyttää monipuolisesti kotimaisia ja kansainvälisiä rahoituskanavia, painottaa ministeri Lintilä.

Puoliväliriihen päätösten mukaisesti kehitetään pk-yritysten viennin rahoitustuotteita (mm. suorat vientiluotot) ja lisätään niiden käyttöä. Lisäksi otetaan käyttöön pienempiin vientikauppoihin suunnatut Finnveran suorat ostaja-luotot. Tavoitteena on parantaa pienten vientikauppojen rahoitusmahdollisuuksia ja siten kasvattaa suomalaisten yritysten vientiä. Rahoituksen kohteena ovat vientikaupat, joissa Finnveran rahoitus olisi alle 20 miljoonaa euroa. 

Lisäksi nostetaan Finnveran yrittäjälainan 100 000 euron enimmäismäärää merkittävästi lisääntyvien omistajavaihdosten tehokkaammaksi rahoittamiseksi. 

Kasvulainamääriä lisätään vähintään kaksinkertaiseksi. Kasvu- eli juniorilainan avulla vahvistetaan yrityksen luottoluokitusta pankkirahoituksen näkökulmasta, kun yritys tarvitsee lainarahoitusta esimerkiksi liiketoiminnan kasvattamiseen, investointeihin tai yrityskauppatilanteisiin. 

– Päätöksillä on tärkeä osa myös yritysten koronasta toipumisessa, ministeri kertoo.

Kotimaisen omistajuuden tueksi kanssasijoitusrahasto

Puoliväliriihessä päätettiin selvittää kanssasijoitusrahaston perustamista, rahaston toiminnan edellytyksiä ja tähän liittyviä vaihtoehtoja. Rahasto sijoittaisi businessenkeleiden sijoittajaryhmittymien tekemien rahoituskierroksien rinnalla. 

– Julkistimme aiemmin huhtikuussa kotimaisen omistajuuden ohjelman, jossa esitimme mittavan valikoiman toimia kotimaisen omistajuuden tueksi. Kanssasijoitusrahasto on yksi selkeä toimi kotimaisen omistamisen tueksi, ministeri kertoo.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Antti Siika-aho, p. 050 575 4118
 

 
Sivun alkuun